MUENCHEN: HRVATSKA OČEKUJE PORAST BROJA TURISTA

Hrvatska u ovoj godini planira porast turističkog prometa od tri do pet posto u odnosu na lani, a povećani broj turista očekuje se posebno iz Njemačke, rekao je zamjenik ministrice turizma Zdenko Mičić na Muenchenskom turističkom sajmu koji je u subotu otvoren za široku publiku.

Na sajmu se uz 1200 izlagača iz 65 zemalja predstavlja i Hrvatska, čiji je nastup vrlo zapažen budući da su je njemački touroperatori proglasili pobjednikom sezone 2002. na Mediteranu.

Izrazivši zadovoljstvo prošlogodišnjim 14-postotnim porastom njemačkih turista u Hrvatskoj, Mičić je na konferenciji za novinare predstavio planove očekivanja turizma za 2003. On je posebno istaknuo ovogodišnja ulaganja u kampove od oko 15 milijuna eura kao i sve aktivniju ulogu države u poticanju razvoja turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mičić je rekao da će do početka ovogodišnje turističke sezone 125 hrvatskih hotela dobiti više zvjezdica te da će biti dovršeno oko 130 kilometara novih autocesta, posebno prema Zadru i Rijeci. Napomenuo je i da se u Istri očekuje povećanje broja postelja u seoskim domaćinstvima koji se bave turizmom (agroturizam) sa sadašnjih 950 postelja u 126 domaćinstava na 1300 postelja u 200 domaćinstava. On je spomenuo i ulaganja u druge oblike turizma, posebice u kongresni, pustolovnoekološki, sportski (golf) i vjerski turizam.

Na konferenciji je bilo nazočno 40-tak inozemnih novinara, koji su se između ostalog zanimali za nastavak procesa privatizacije u turizmu kao i za nove sadržaje u ponudi. U vezi nastavka procesa privatizacije Mičić je kazao da Hrvatskoj nije cilj privatizacija po svaku cijenu nego ona sa kvalitetnim partnerima.

Po završetku konferencije za sve je goste turistička zajednica Istarske županije priredila degustaciju delicija istarske kuhinje, a koja će se nastaviti tijekom trajanja sajma, do 23. veljače.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara