Muftija Omerbašić predvodio središnju molitvu na ramazanski Bajram

Muslimani slave danas Ramazanski bajram, a središnju jutarnju molitvu u povodu toga islamskog blagdana, koji se slavi tri dana, predvodio je u zagrebačkoj džamiji muftija Ševko Omerbašić. L

Ramazanski bajram islamski vjernici diljem svijeta slave na kraju ramazanskog posta, tijekom kojega su se podsjetili na vrijednost solidarnosti, strpljenja i pokornosti Svevišnjemu, suosjećajući s onima koji pate, koji su ugroženi ili su bez sredstava za život, kazao je Omerbašić. Posebno je istaknuo da se muslimani svakako moraju zalagati za školovanje i nauk kao duhovnu obvezu.

Omerbašić se zatim osvrnuo na protekle izbore u Hrvatskoj te na situaciju u kojoj su se našli islamski vjernici u svijetu zbog terorizma, istaknuvši pritom da terorizam treba osuditi bez ikakvih ograda.

Omerbašić je rekao da nakon izbora svi u Hrvatskoj, pa i muslimani, očekuju stabilniju vlast koja će se okrenuti rješavanju brojnih problema. Izrazio je zadovoljstvo izborom prvog Bošnjaka u Hrvatski sabor.

Istaknuo je da se pripadnost vjeri i naciji uvelike razlikuje i pozvao da se za naciju koristi staro nacionalno ime Bošnjak, a da se naziv musliman koristi u vjerskom značenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Omerbašić je posebno istaknuo kako ni ovoga ramazana muslimani nisu bili pošteđeni bolnih događaja. Podsjetio je pritom na nedavni teroristički napad u Istambulu i svakodnevne žrtve u Iraku i Afganistanu.

Terorističke su metode nespojive s načelima uzvišenog islama, kazao je Omerbašić i zapitao se zašto se to događa u islamskom svijetu. Odgovori na to pitanje različiti su, ali ne otkrivaju prave razloge, smatra Omerbašić.

U proteklim godinama islam je, kazao je Omerbašić, najnapadanija religija, poistovjećena s terorizmom.

Strpljenje, po kojemu su do sada muslimani bili poznati podnoseći nepravde na međunarodnom i na unutarnjem planu, mnogi pogrešno razumiju te iznova čine nove greške i nanose muslimanima nove nepravde, kazao je Omerbašić.

Rekao je da se na početku 21. stoljeća na scenu vratila metoda okupacije suverenih zemalja od čega trpi i islamski svijet. Smatra da su ogromni unutrašnji problemi u tim zemljama rezultat nedemokratskih režima, ali i stranih miješanja čime se islamski i sav drugi svijet dovodi na rub katastrofe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara