Mugabe prijeti da će izbaciti zapadne diplomate

POLITIČKA katastrofa u Zimbabveu se nastavlja, a nemoćni predsjednik Robert Mugabe, koji je pao pod lavinu kritika nakon što je policija prošli tjedan upala na okupljanje i pretukla mnoštvo ljudi, između ostalih i lidera oporbe Morgana Tsvangiraija, sad se prijeti da će iz države izbaciti zapadne diplomate.

Mugabe, koji Zimbabveom vlada već 27 godina, i koji je toj zemlji uspio na vrat staviti inflaciju od 1700%, proizvesti ekonomsku krizu koja je 80% građana bacila u siromaštvo, i koji je vrlo često bio optuživan zbog grubog kršenja ljudskih prava, odlučio je zaigrati na kartu kolonijalizma.

Gotovo svaki put kad neki od afričkih diktatora (koji se obično, ali ne nužno, nazivaju predsjednicima) povuče potez zbog kojeg ga cijeli svijet upozori kako više nije 19. st., počne se, otvoreno ili u aluzijama, pričati o tome kako zli Europljani žele ponovno kolonizirati Afriku.

Tako Mugabe jučer na skupu mladeži svoje stranke grmi kako će njegov ministar zapadnim diplomatima pročitati zakone Zimbabvea i nakon toga ih izbaciti iz zemlje ako ga nastave kritizirati, jer Zimbabve "više nije dio Europe".

Prošli vikend je Tsvangirai, sa svojom strankom Pokret za demokratsku promjenu, organizirao skup na kojem se trebalo moliti za spas Zimbabvea. Policija je upala na skup, tvrdeći kako on krši zakonsku odredbu koja zabranjuje politička okupljanja i nastao je sukob. Mugabe i dalje ustraje na tome da su prosvjednici prvi napali policiju, ali u to je teško povjerovati.

Tsvangirai i nekih 50-ak članova njegove stranke uhićeni su i brutalno pretučeni, a jedan je čovjek poginuo u sukobu s policijom. Slike pretučenog Tsvangiraija obišle su cijeli svijet i prouzročile žestoku diplomatsku krizu koja sve više ljulja Mugabeovu vlast. Oporba se ujedinila, a diplomati svih stranih zemlja napali su Mugabea.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara