Mugabeova stranka odlučuje o njegovoj budućnosti

ČLANOVI vladajuće stranke Zimbabvea, Zanu-PF, kojoj pripada i predsjednik Robert Mugabe, počeli su sa sastankom na kojemu će odlučiti hoće li se Mugabeu omogućiti da još jednom sudjeluje na izborima za predsjednika.

Mugabe, koji trenutno služi svoj treći predsjednički mandat, najavio je da mu je želja ostati na vlasti i da protivnici uopće ne trebaju gledati prema predsjedničkim dvorima.

Prošli tjedan je izašla informacija da su dva najmoćnija čovjeka u stranci odlučila maknuti Mugabea s mjesta predsjednika. Navodno su se sastali i s oporbenim liderom Morganom Tsvangiraijem, dugogodišnjim Mugabeovim protivnikom kojeg je policija početkom mjeseca brutalno pretukla.

No, ne zna se hoće li se netko direktno usprotiviti Mugabeu danas.

Mugabe je dobio krila nakon netom završenog summita južnoafričkih zemalja u Tanzaniji. Očekivalo se da će ga afrički čelnici ukoriti zbog brojnih kršenja ljudskih prava i dovođenja zemlje na rub propasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznenađujuće, to se nije dogodilo. Čelnici su jednoglasno dali potporu Mugabeu i zatražili od međunarodne zajednice da skine sankcije Zimbabveu. Mugabe je rekao kako je to bio "odličan sastanak".

Mugabe, koji je prije 30-ak godina slavljen kao osloboditelj Zimbabvea od britanskih kolonijalista, udario je besmislenu ekonomsku politiku. Rezultat toga je taj što je Zimbabve, koji je nekad bio jedna od najjačih poljoprivrednih zemalja Afrike, otišao u potpunu propast. 80% ljudi je nezaposleno i živi ispod granice siromaštva, a ostali se ne mogu nositi s inflacijom, koja je dosegla 1700% i još će rasti.

Trenutno su u Zimbabveu otvorene sve opcije, uključujući i građanski rat.  

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara