Muhamed Šaćirbegović uhićen u New Yorku

BIVŠI ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Muhamed Šaćirbegović uhićen je u utorak u New Yorku temeljem međunarodne tjeralice raspisane zbog kaznenog djela višemilijunske prijevare, objavili su sarajevski mediji.

Šaćirbegovića se sumnjiči da je u vrijeme dok je obnašao dužnost veleposlanika BiH pri Ujedinjenim narodima pronevjerio dva milijuna i 500 tisuća dolara a pravosudne vlasti već godinama su pokušavale ishoditi njegovo privođenje sudu u Sarajevu gdje je protiv njega otvorena istraga.

Prema navodima medija Šaćirbegović je uhićen u svojoj kući na State Islandu a američke su vlasti najavile kako će ga zadržati u pritovoru sve dok ne dobiju zahtjev iz BiH za njegovo izručenje.

Ujedno je objavljeno kako mu se neće dopusiti da do izručenja bude pušten na slobodu uz plaćanje kaucije.

Šaćirbegović je gotovo cijelo vrijeme rata u BiH zahvaljujući bliskim vezama njegova oca i Alije Izetbegovića vodio misiju te zemlje pri UN da bi od 1996. do 1998. godine preuzeo i dužnost šefa bosanskohercegovačke diplomacije.

Prema nalazima istrage koju su provele vlasti u BiH, Šaćirbegović je izravno prisvojio 600 tisuća dolara od ukupno 2,5 milijuna dolara zlorabljenih sredstava s računa misije pri UN-u kojima je raspolagao u vrijeme svoje diplomatske karijere.

Pretpostavlja se kako je značajan dio pronevjerenog iznosa Šaćirbegović potrošio podmirujući kockarske dugove.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara