Mula Omar poziva na sveti rat protiv "američkih osvajača"

Duhovni šef talibana, mula Muhamed Omar pozvao je muslimane cijelog svijeta da se "ujedne i priključe svetom ratu protiv američkih osvajača" u Afganistanu i Iraku, u izjavi objavljenoj u nedjelju prigodom završetka svetog mjeseca ramazana.

"Ovih svetih dana pozivam muslimansku naciju u Afganistanu da se ne obeshrabri te da se ujedini i pristupi svetom ratu protiv američkih osvajača", rekao je mula Omar u nedjelju.

Mula Omar je u bijegu nakon pada talibanskog režima, kojeg je s vlasti svrgnula vojna koalicija pod američkim zapovjedništvom nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. u Sjedinjenim Državama.

"Intenzivirati ćemo napade na osvajače. Pobjeda je blizu. Muslimanska nacija bi trebala posvetiti svoj život, novac i djela svetom ratu", dodao je on u tom tekstu upućenom medijima.

Duhovni vođa talibana obratio se i "muslimanskoj naciji Iraka" koju je uputio da bude "strpljiva, jer će nevjernici biti uskoro pobijeđeni". "Svi Iračani bi se trebali pridružiti borbi protiv Amerikanaca", dodao je.

(Hina) xtm ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara