Multimedijalni institut zbog rata uIiraku odbio novčanu potporu američke vlade

MULTIMEDIJALNI institut, nevladina udruga koja u Hrvatskoj potiče razvoj civilnog sektora, zbog američkog je napada na Irak raskinuo dvogodišnji ugovor kojim je od američke Vlade dobio 100.000 dolara.

Multimedijalni institut dobio je krajem 2002. financijsku potporu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) za projekte razvoja civilnog sektora u Hrvatskoj, te posredno za razvoj demokracije.

"Raskidamo ugovor jer je američki napad na Irak, vođen korporativnim interesima kontrole prirodnih resursa i bez suglasnosti međunarodne zajednice, u suprotnosti s principima i vrijednostima koje zastupamo", istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Izvršnog odbora Multimedijalnog instituta Teodor Celakoski.

"SAD dio svog legitimiteta za rat opravdava širenjem demokracije, a mi ne želimo biti dio takve legitimacijske osnove", kaže Celakoski.

Osim Multimedijalnog instituta, još je devet udruga u Hrvatskoj dobilo potporu USAID-a za svoje programe, no u Institutu kažu da ne znaju hoće li i one odbiti financijsku pomoć američke Vlade.

Raskidom ugovora s USAID-om Institut je izgubio polovinu dosad osiguranog proračuna za ovu godinu, pa će, kako kažu, pokušati naći nove izvore financiranja, a dio poslova morat će raditi volonterski.

Celakoski kaže da su u USAID-u na prekid ugovora reagirali korektno, bez ikakvih pritisaka, no napominje kako se Multimedijalni institut kasnije, ako se okolnosti i promijene, vjerojatno neće moći javljati na natječaje američke Vlade.

Većinu novca predviđenog ugovorom Institut bi dobivao u obrocima tijekom dvije godine, tako da će USAID-u morati vratiti samo dio opreme u vrijednosti od oko 50.000 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara