Munchova izložba otvorena u mraku

VELIKA kolekcija grafika slikara Edvarda Muncha izložena je u Norveškoj od proteklog vikenda u prostoriji bez osvjetljenja.

Posjetitelji moraju koristiti džepne lampe kako bi nešto vidjeli. Kad su se našli na otvorenju umjetničke izložbe, većina njih nije očekivala da će ući u potpuno mračnu prostoriju.

No, muzej Stenersen u središtu Osla odlučio je da je to jedini način da se prikaže kolekcija od 60 grafika slikara Edvarda Muncha, prenosi BBC.

Edvard Munch i njegova slika "Vrisak" možda su najpoznatiji norveški izvozni proizvod, no slikar za grafičke verzije svojih radova nije odabirao kvalitetan papir. Kad bi bile izložene uobičajenom osvjetljenju, izgubile bi boju i izblijedile te su stoga upotrebljene baterijske svjetiljke.

Posjetitelji su izjavili da su posebni uvjeti razgledanja izložbe pridonijeli iskustvu promatranja slika koje se prije može nazvati istraživanjem nego uobičajenim razgledanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čini se da nikome ne smeta mrak.

"Odlučili smo potpuno ugasiti svjetlo", rekao je direktor muzeja Oystein Ustvedt u ponedjeljak. "Bojao sam se da će se sve pretvoriti u cirkus, ali je ispalo odlično. Dosad su ukradene samo četiri džepne lampe".

"Vrisak" je ukraden sa zida Nacionalne galerije u veljači 1994. godine. Vraćen je kasnije iste godine.

Osim grafike "Vriska", izložba uključuje poznata djela poput "Madone", "Vampira", "Bolesnog djeteta" i "Dana poslije", rekao je direktor. Otvorena je u petak i moći će je se razgledati do kraja godine.

"Norvežani su vidjeli te slike toliko puta da su oguglali na njih. Smatrali smo da je vrijeme da publika vidi Muncha u novom svjetlu", rekao je Ustvedt.

Munch (1863.-1944.), slikar i grafičar, jedan je od začetnika ekspresionističkog likovnog izrara. Stilom i tematikom snažno je utjecao na slikarstvo skandinavskih zemalja i Njemačke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara