MUP Crne Gore ne prihvaća graničare iz vojske SCG

NAČELNIK Uprave za osiguranje državne granice MUPa Crne Gore Milan Paunović u subotu je odbacio mogućnost da crnogorska policija, nakon današnjeg preuzimanja nadzora crnogorskih granica od Vojske Srbije i Crne Gore, primi u službu graničare Vojske SCG, javio je beogradski Radio B92.

Na osnovu odluke Savjeta ministara, vlade državne zajednice Srbija i Crna Gora, od danas crnogorska policija i formalno preuzima poslove osiguranja državne granice na teritoriju Crne Gore, a prema toj odluci (potpisanoj 29. lipnja, koja danas stupa na snagu) Vojska Srbije i Crne Gore ustupa MUP-u Crne Gore materijalna sredstva za osiguranje granica, a oficiri i podoficiri Vojske SCG mogu se, po potrebi, privremeno rasporediti na poslove osiguranja granica u MUP-u Crne Gore.

Kako prenosi beogradski Radio B92, načelnik Uprave za osiguranje državne granice Crne Gore Milan Paunović, danas je Radiju Crne Gore izjavio da zasad nema potrebe za preuzimanjem ljudi iz Vojske SCG.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji mogućnost da MUP u skladu sa pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji preuzme i dio pripadnika Vojske koji su vršili osiguranje državne granice na teritoriju Crne Gore. U skladu s dinamikom preuzimanja državne granice, ukoliko se ukaže potreba za preuzimanjem tih pripadnika, mislim da će ih Ministarstvo preuzeti, medutim, trenutno nema potrebe za time, jer ćemo nedostajući broj naših pripadnika za osiguranje granice popuniti redovnim policijskim sastavom. Dakle, preuzimanjem osiguranja granica preuzimamo odgovornost za ukupno stanje sigurnosti granica na teritoriju Crne Gore", kazao je Paunović.

Ministar obrane Srbije i Crne Gore Boris Tadić je, međutim, Radio Beogradu danas izjavio da će pripadnici Vojske SCG u prijelaznom periodu morati asistirati crnogorskoj policiji.

"S obzirom da na pojedinim linijama razgraničenja nije moguće da crnogorska policija u punoj mjeri, s kadrovima koje ima i tehnikom kojom raspolaže, obavi valjano svoj posao, Vojska SCG će morati asistirati u ovom prijelaznom razdoblju. Što se tiče srpske policije, doći će i to na dnevni red, kad srpska policija prođe treninge i obuku. Očekujem da ćemo i u Srbiji uskoro imati normalnu kontrolu granica od oružanih formacija civilnog dijela društva, a ne kao što je dosad bilo od vojske, jer je raritet u svijetu da vojska kontrolira granice", kazao je Tadić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara