MUP: Legija imao jednu od putovnica nestalih u konzulatu u Mostaru

MINISTARSTVO unutarnjih poslova (MUP) potvrdilo je da serijski broj putovnice Milorada Lukovića zvanog Legija, osumnjičenog kao organizatora ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića, odgovara broju jedne od putovnica nestalih iz hrvatskog konzulata u Mostaru 1999.

 "Serijski brojevi putovnica Milorada Lukovića i njegove supruge odgovaraju brojevima iz nestalog kontigenta putovnica iz konzulata u Mostaru", izjavila je Hini glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) danas je priopćeno kako je interna kontrola otkrila da je iz hrvatskog Generalnog konzulata u Mostaru, tijekom 1999., otuđeno 930 putovnica, te da zbog interesa istrage o tome nisu odmah izvijestili javnost. Tvrde da su o svemu odmah obavijestili MUP koji je poduzeo odgovarajuće istražne radnje.

Od glasnogovornice MUP-a Zinke Bardić doznaje se da je MVP o nestanku "određenog broja" putovnica iz konzulata MUP obavijestio krajem prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od trenutka saznanja o nestanku putovnica za mogućim nepoznatim korisnicima putovnica sa serijskim brojevima iz nestalog kontigenta putovnica raspisana je međunarodna tjeralica putem Interpola, rekla je Bardić. Dodala je da ne može ulaziti u pojedinosti tog slučaja jer je kriminalistička obrada još u tijeku.

Putovnice su se u hrvatskoj diplomatsko-konzularnoj mreži izdavale do kraja 1999., kada su konzularna predstavništva pozvana da vrate sve obrasce i "bianco" putovnice koje nisu izdane. Izrada putovnica je nakon toga centralizirana, odnosno nove se hrvatske putovnice izrađuju u Agenciji za komercijalnu djelatnost (AKD) u Zagrebu, dok se u konzularnim predstavništvima samo predaju zahtjevi.

U MVP-u tvrde da je rok valjanosti otuđenih putovnica istekao ove godine, te da MVP i policija raspolažu serijskim brojevima tih putovnica tako da je mala mogućnost da se one neopaženo zamjene za nove.

Televizija Federacije Bosne i Hercegovine (FTV) prikazala je u četvrtak navečer serijske brojeve za koje se tvrdi da su ih imale ukradene putovnice, te ustvrdila kako se oni podudaraju s onima što su ih imale putovnice koje su na lažno ime koristili Milorad Luković zvani Legija i njegova supruga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara