MUP od njemačke policije preuzeo 12 terenskih vozila za nadzor granice

MUP od njemačke policije preuzeo 12 terenskih vozila za nadzor granice

HRVATSKA policija danas je od njemačkih kolega preuzela 12 terenskih vozila namijenjenih nadzoru državne granice i doniranih u okviru Protokola o pružanju pomoći u obrazovanju i opremanju hrvatske policije.

Ugovor o primopredaji vozila u Ravnateljstvu policije potpisali su ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić i njemački veleposlanik u Zagrebu Juergen A. R. Staks.

Šest vozila isporučeno je krajem prošle godine, a još toliko u posljednjih nekoliko dana. Svako terensko vozilo u potpunosti je opremljeno za potrebe granične policije, a vrijedno je oko 60 tisuća eura.

Ministar Mlinarić istaknuo je kako je njemačka policija u posljednjih nekoliko godina jedan od najvažnijih partnera hrvatskim kolegama, posebno u području granične policije. Podsjetio je da je Njemačka bila i glavni partner u CARDS-ovom projektu Integriranog upravljanja granicama, uspješno završenom krajem prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatske granice uskoro će postati europske, a njemačkoj policiji smo zahvalni jer uočava naše ograničene tehničke mogućnosti", dodao je Mlinarić. Najavio je da će dio policajaca iz drugih službi uskoro prijeći u graničnu, jer Hrvatska prema europskim normativima još uvijek ima previše policajaca u odnosu na broj stanovnika.

Dodao je da, osim unapređenja granične policije, MUP neprestano razvija i projekt Policija u zajednici. "I u tom projektu Njemačka je bila zemlja partner, a Hrvatska je postigla takav nivo da postajemo zemlja partner za BiH i SCG koje žele usvojiti naša znanja i iskustva", kazao je Mlinarić.

Na pitanje njemačkog novinara što hrvatska policija poduzima kako bi pronašla odbjeglog generala Antu Gotovinu, Mlinarić je rekao da se MUP maksimalno trudi provjeriti svaku informaciju i svaki mogući trag koji bi otkrio mjesto njegova boravka.

"Pošto se prema našim saznanjima on nalazi izvan Hrvatske, mi smo se već obratili policijama svih prijateljskih zemalja da nam pomognu u traženju generala Gotovine", rekao je Mlinarić.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara