MUP poručio njemačkoj policiji: Ne možemo goniti Perkovića

HRVATSKI MUP zaprimio je danas međunarodnu Interpolovu tjeralicu za Josipom Perkovićem, bivšim djelatnikom jugoslavenske Službe državne sigurnosti kojega njemačka policija sumnjiči da je umiješan u ubojstvo hrvatskog političara u egzilu Stjepana Đurekovića 1983., te odmah izvijestio njemačke vlasti da ne može postupiti po tjeralici jer Ustav priječi izručenje hrvatskih državljana.

"Od Središnjeg Ureda Interpola u Lyonu danas smo dobili obavijest o tjeralici i odmah smo obavijestili njemačke vlasti da, sukladno Ustavu i Kaznenom zakonu, ne možemo izručiti našeg državljanina niti ga kazneno goniti sve dok se predmet ne ustupi našem pravosuđu", kazao je Hini glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.

"Na njemačkim vlastima je da odluče o daljnim koracima", kazao je Mehun, dodavši da ne postoji nikakva osnova niti za obavijesni razgovor s Perkovićem kojega njemačka policija sumnjiči da je na "vodećem položaju" u jugoslavenskoj tajnoj službi, za koju je radio do 1991., zajedno s još jednim djelatnikom službe, 1977. jednog Hrvata s boravištem u Njemačkoj pokušao nagovoriti na ubojstvo "dvojice hrvatskih političkih emigranata".

Za obavijesti koje bi pridonijele Perkovićevu uhićenju njemačke vlasti raspisale su i nagradu od 5000 eura.

Njemačka policija je u istrazi o ubojstvu bivšeg direktora INA-e i književnika Stjepana Đurekovića te emigrantskog političara Ante Đapića u srpnju uhitila i hrvatskog državljanina Krunoslava Pratesa.

U Državnom odvjetništvu RH danas se nije moglo doznati je li hrvatsko tužiteljstvo stupilo u kontakt s njemačkim kolegama koje istražuju Perkovićevu navodnu ulogu u ubojstvu Đurekovića. Također se nije mogao dobiti niti komentar napisa u "Slobodnoj Dalmaciji" da je za ubojstvo Đurekovića prije dvije godine nastupila zastara te da kazneni progon Perkovića više nije moguć.

To nije želio komentirati niti zagrebački odvjetnik Anto Nobilo koji je Hini potvrdio da će zastupati Perkovića ako se protiv njega u Hrvatskoj pokrene kazneni postupak.

"Njemačka za sada nije ustupila kazneni postupak i ne znamo ništa o samom predmetu, pa ni ne možemo ništa komentirati", kazao je Nobilo, dodavši da Perković za sada ne želi istupati u javnost.

Bivši pripadnik Službe državne sigurnosti iz Beograda, danas vlasnik privatne detektivske agencije, Božidar Spasić izjavio je jučer za "Politiku" da su u akciji likvidacije Stjepana Đurekovića sudjelovali pripadnici beogradskog podzemlja, po nalogu tadašnjeg vrha jugoslavenske tajne službe, odnosno tadašnjeg saveznog sekretara za unutarnje poslove Stane Dolanca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara