MUP: Sretko Kalinić nije u kritičnom stanju, dobro se oporavlja

Tekst: I.Ka. / J.C.
Foto: Blic

PRIJE tri dana članu "zemunskog klana" Sretku Kaliniću iznenada je pozlilo i liječnici zagrebačke bolnice Sestara milosrdnica bore se za njegov život, pišu srpske Večernje novosti. Trenutno je u stabilnom stanju, ali njegov daljnji oporavak je neizvjestan, javlja isti izvor.

Kalinić je smješten u bolnicu gdje je nekoliko puta operiran nakon što ga je ranio odbjegli pripadnik "zemunskog klana" Miloš Simović, koji je nakon nekoliko dana uhićen na području Srbije. Simović je sa dva metka u trbuh ranio Kalinića. Kako pišu Večernje novosti, do pogoršanja zdravstvenog stanja ranjenog ubojice "zemunskog klana", "slučajno ili ne, došlo je s najavom da će do kraja mjeseca biti potpisan sporazum između Hrvatske i Srbije o međusobnom izručenju građana, koji su osuđeni za najteža kaznena djela".

No, informaciju Večernjih novosti demantiralo je hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova. "Kalinićevo stanje je potpuno stabilno i on se dobro osjeća", priopćili su iz MUP-a.

Srbija i Hrvatska će najvjerojatnije krajem mjeseca potpisati sporazum o izručivanju, a Blic javlja kako će Srbija već prije toga tražiti Kalinićevo izručenje. Podsjećamo, Kalinić je u Srbiji osuđen na 40 godina zatvora zbog sudjelovanja u više ubojstava i na 30 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu Zorana Đinđića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalinić pričao o Đinđićevom ubojstvu

Kalinić je hrvatskim istražiteljima, navodno, pričao o svojim saznanjima i likvidacijama u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Nizozemskoj i Španjolskoj. Priznao je i ubojstva Ninoslava Konstantinovića i Milana Jurišića.

Kalinić je hrvatskoj policiji ispričao o svojim kriminalnim poslovima, pa i navodnoj umiješanosti u Đinđićevo ubojstvo 2003., zbog kojega je u Beogradu u odsutnosti osuđen na 30 godina zatvora. Te podatke hrvatska je policija proslijedila kolegama u Srbiji, što je potvrdio i srpski ministar policije Ivica Dačić.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Srbije Slobodan Homen potvrdio je kako bi Hrvatska već početkom srpnja mogla Beogradu izručiti Sretka Kalinića, nakon što Sporazum o međusobnom izručenju domaćih državljana između Srbije i Hrvatske stupi na snagu potpisivanjem planiranim za 28. ili 29. lipnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara