MUP: U tijeku deportacija osmero Kineza u BiH

OSMERO kineskih državljana, za koje se sumnjalo da su zaraženi atipičnom upalom pluća (SARS), danas je oko 14,30 sati od slovenske preuzela hrvatska policija koja će ih večeras deportirati u BiH, odakle su ilegalno ušli u Hrvatsku, a potom i u Sloveniju.

Istarska granična policija preuzela je skupinu Kineza na graničnom prijelazu Plovanija nakon čega su kombijima odmah krenuli prema graničnom prijelazu Ličko Petrovo Selo - Izačić, gdje će ih oko 19 sati prihvatiti granična služba BiH, izvijestio je MUP.

Deportiranje Kineza u BiH odvija se sukladno Sporazumu o predaji i prihvatu ilegalnih migranata potpisanom između Hrvatske i BiH.

Skupinu kineskih ilegalnih migranata slovenska je policija uhitila u noći s 23. na 24. travnja u blizini Kopra. Idućeg dana pokušala ih je vratiti hrvatskoj pograničnoj policiji na graničnom prijelazu Plovanija/Sečovlje jer je utvrđeno da su u Sloveniju ilegalno ušli preko Hrvatske.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, hrvatska je policija odbila njihov prihvat nakon što je granična sanitarna inspekcija kod dvoje Kineza utvrdila povišenu tjelesnu temperaturu, pa im zbog sumnje da su zaraženi SARS-om nije odobren ulazak u Hrvatsku.

Istarska policija tada je priopćila da je skupina Kineza (šest muškaraca i dvije žene) zajedno stigla iz Pekinga, grada za koji je Svjetska zdravstvena organizacija izdala preporuku da se u njega ne putuje zbog epidemije.

Istoga dana, slovenski zdravstveni djelatnici pregledali su skupinu Kineza, smještenu u prihvatni centar Veliki otok kod Postojne, i utvrdili da nitko od njih ne boluje od SARS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara