MUP: Uhićenje bivšeg makedonskog ministra Boškovskog moguće samo ako Hrvatska preuzme kazneni progon

HRVATSKO Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) potvrdilo je da je jučer preko Interpola zaprimilo tjeralicu za bivšim makedonskim ministrom unutarnjih poslova Ljubom Boškovskim koji ima i hrvatsko državljanstvo, ali da ga upravo zbog tog državljanstva i zakonske procedure ne može uhititi dok makedonske vlasti kazneni progon protiv njega ne prepuste Hrvatskoj.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun kazao je Hini da je Ured Interpola u Skoplju jučer raspisao međunarodnu tjeralicu za Boškovskim koji je u Makedoniji osumnjičen da je u ožujku 2002. kao ministar unutarnjih poslova zapovjedio ubojstvo imigranata, šestorice Pakistanaca i jednog Indijca.

"Zagrebački Ured Interpola obavijestio je kolege u Skoplju da Hrvatska ne može uhititi i izručiti Boškovskog jer, uz makedonsko, ima i hrvatsko državljanstvo", kazao je Hini glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Objasnio je da prema zakonu državljani Hrvatske za kojima je raspisana međunarodna tjeralica ne mogu biti uhićeni sve dok država koja je raspisala tjeralicu kazneni progon ne ustupi Hrvatskoj.

"Mi smo o tome obavijestili Ured Interpola u Skoplju i uputili ih da preko svojih pravosudnih tijela zatraže međunarodnu pravnu pomoć, odnosno da s našim Ministarstvom pravosuđa i Državnim odvjetništvom dogovore ustupanje kaznenog progona", kazao je Mehun.

Dodao je da MUP ne zna gdje je Boškovski, koji je hrvatsko državljanstvo dobio 1993. jer je bio u braku s hrvatskom državljankom. Boškovski, kojemu je makedonski parlament sinoć ukinuo zastupnički imunitet, u Hrvatskoj je živio više od 20 godina i bio je sudionik Domovinskog rata. Zbog njegovog dvojnog državljanstva makedonsko tužiteljstvo je i zatražilo da mu se hitno oduzme zastupnički imunitet kako bi bio odmah pritvoren, da ne bi pobjegao u Hrvatsku koja bi, kako je rečeno, vjerojatno odbila njegovo izručenje Makedoniji.

Zbog ubojstva sedmorice imigranata 2002. u mjestu Raštanska Lozja pokraj Skoplja već su pritvorena četvorica pripadnika makedonske specijalne postrojbe "Lavovi" i njihov zapovjednik.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara