MUP: Zakonske ovlasti prema djevojčicama nisu prekršene

STRUČNI tim Ministarstva unutarnjih poslova ocijenio je da nisu prekršene zakonske ovlasti u postupanju prema dvjema malodobnim djevojčicama koje su privedene u Policijsku upravu dubrovačko-neretvansku prošloga petka zbog šaranja po starogradskim zidinama.

U današnjem priopćenju MUP-a navodi se da je stručni tim, koji je po nalogu ministra unutarnjih poslova Marijana Mlinarića, ispitao sve okolnosti vezane uz taj događaj, zaključio da su policijski službenici svoje ovlasti prema djevojčicama primijenili zakonito i obazrivo te razmjerno starosti i duševnoj razvijenosti djece.

Stručni tim, u kojemu su bili predstavnici Ravnateljstva policije i Odjela za unutarnju kontrolu, ocijenio je da su policijski službenici postupali sukladno ovlastima koje proizlaze iz Zakona o policiji i Pravilnika o načinu policijskoga postupanja. Podsjeća se da je ministar Mlinarić dao nalog stručnom timu nakon, kako se navodi u priopćenju, jednostranih i senzacionalističkih reakcija pojedinih medija.

Dodaje se da je razgovor s djecom uz prisustvo roditelja obavila službenica za maloljetničku delinkvenciju PU dubrovačko-neretvanske koja je osposobljena za postupanje prema maloljetnim osobama te da su sva postupanja policije provedena obazrivo sukladno Zakonu o sudovima za mladež.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako prenose mediji, policija je u petak, 1. listopada intervenirala nakon dojave da u parku podno Dubrave na Pilama djevojčice pišu po starogradskim zidinama. Navode i policijsko izvješće u kojemu stoji da su "dvije djevojčice, jedna od 11, a druga od deset godina, zatečene kako kistom pišu po starogradskome zidu" te da je "policajac u civilnom odijelu, u civilnom vozilu, odveo djevojčice u policijsku postaju gdje je, u nazočnosti roditelja, obavljen obavijesni razgovor".

Mediji prenose i najavu majke jedne od privedenih djevojčica da će podnijeti tužbu protiv dubrovačke policije.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara