Musharraf i Singh: Mirovni proces je sada neopoziv

Proglasivši svoj mirovni proces neopozivim, Indija i Pakistan dogovorili su se u ponedjeljak, tijekom posjeta pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa New Delhiju, da će otvoriti svoju teško militariziranu granicu u Kašmiru.

U rijetkom prikazu jedinstva, Musharaf i indijski premijer Manmohan Singh izjavili su da će raditi na "mekoj granici" otvaranjem mjesta susreta za razdvojene obitelji i jačanjem prekogranične trgovine, putovanja i suradnje.

Čitajući zajedničku izjavu, Singh je rekao da su dvojica čelnika, "svjesna povijesne prilike koju su stvorili poboljšani odnosi i želja naroda dviju zemalja da se postigne trajni mir,...odlučna u tome da je mirovni proces sada neopoziv".

Međutim, unatoč tome što je postignut napredak i dogovor glede mirovnog procesa, nije bilo većeg napretka po pitanju konačnog rješenja spora oko Kašmira, koji je pola stoljeća u središtu neprijateljstava i rata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo ja nazivam putem prema propusnoj granici", rekao je ranije Musharraf indijskim medijima. "Međutim, meka granica nije konačno rješenje".

Pakistanski predsjednik otputovat će kasnije u ponedjeljak na Filipine.

(Hina) xkga ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara