Musharraf okončao posjet Kini bez dogovora o nuklearki

PAKISTANSKI predsjednik Pervez Musharraf uspio je tijekom svog trodnevnog posjeta Kini ishoditi zajam od pola milijarde dolara, no otputovao je u srijedu iz Pekinga bez sporazuma o izgradnji nuklearne elektrane, za koji se očekivalo da će biti postignut.

"Nikakav sporazum nije potpisan o suradnji oko nuklearne elektrane", rekao je glasnogovornik pakistanskog veleposlanstva u Pekingu dodajući da je to bila "samo spekulacija".

Uoči Musharrafova odlaska iz Kine, dužnosnik pakistanskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je kako je moguće da će biti finaliziran sporazum po kojemu bi Kina pomogla Pakistanu izgraditi nuklearnu elektranu na rijeci Indus, pritoku Inda. Da je došlo do realizacije tog dogovora bila bi to druga nuklearna elektrana u Pakistanu izgrađena uz pomoć Pekinga.

Prema ocjeni zapadnih diplomata, činjenica da nije postignut sporazum o izgradnji elektrane predstavlja iznenađenje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom Musaraffova posjeta, prvoga otkako je došlo do smjene čelnih ljudi Kine, potpisano je sedam sporazuma između dvije zemlje, uključujući onaj o ekstradikciji te sporazum o povlaštenom trgovinskom statusu.

Osigurano je i 500 milijuna dolara za bilateralnu trgovinu i ekonomsku suradnju, objavio je dnevnik China Daily.

Između pakistanskih i kineskih tvrtki potpisano je tijekom posjeta pakistanskog predsjednika dvadesetak drugih nagodbi - o zajedničkom ulaganju, pisma namjere, memorandumi o razumijevanju i slično.

Nakon Kine, pakistanski predsjednik putuje u Južnu Koreju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara