MUSHARRAF TRAŽI PROMJENU STATUSA KAŠMIRA

Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf rekao je da vidi jednostavno rješenje za dugi pakistanski spor s Indijom oko Kašmira New Delhi mora povući snage iz toga himalajskoga teritorija i pristati na kompromis oko njegova statusa.

Većinski muslimanska država Džamu i Kašmir podijeljena je između Indije i Pakistana još od rata koji je pratio stjecanje neovisnosti od Britanije 1947.

New Delhi kontrolira srce Kašmira, uglavnom muslimansku Dolinu Kašmira, a cijelu tu državu smatra svojom saveznom državom.

Pakistan oduvijek želi referendum koji bi Kašmircima omogućio da izaberu državu kojoj će pripadati. Musharraf kaže da se dvije države moraju povući s tih "maksimalističkih" pozicija, a ako to stvarno žele, rješenje mogu pronaći za jedan dan.

"Jednostavno je - identificirati regiju, demilitarizirati je i promijeniti joj status", rekao je pakistanski predsjednik za indijske novine Asian Age u intervjuu objavljenom u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prošle godine je, rekao je Musharraf za Reuters, on mogao zanemariti pakistanski zahtjev za referendumom i naći se s Indijom na pola puta.

U to je vrijeme od govorio da Pakistan nije uistinu zainteresiran za uglavnom Hindusima nastanjeno područje Džamua, niti za budistički Ladakh, već samo za središnju Dolinu Kašmira, srce 15-godišnjega ustanka protiv indijske vladavine.

Stručnjaci predlažu rješenje utemeljeno na zajedničkom indijsko-pakistanskom suverenitetu nad uglavnom autonomnom Dolinom Kašmira, uz indijsko zadržavanje nadzora nad Džamuom i Ladakhom, no taj prijedlog odbijaju i indijske vlasti i indijski narod.

Umjesto toga, mnogi u Indiji zagovaraju kompromis stvaranjem trajne granice linijom prekida vatre koja dijeli vojske dviju zemalja u Kašmiru, uz moguće davanje ograničene autonomije Kašmircima s indijske strane granice.

(Hina) xvm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara