Muška menopauza možda je povezana s rizikom od srčanih bolesti

SMANJENA razina testosterona u srednjoj dobi, takozvana muška menopauza, možda je povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti izvijestili su britanski liječnici.

Muškarci koji pate od srčanih bolesti imaju nižu razinu muškog hormona od svojih zdravih vršnjaka i bolest je tri puta češća kod muškaraca nego kod žena.

´Relativno niska koncentracija testosterona u krvi u starijeg muškarca može imati nepovoljan učinak za aterosklerozu (začepljenje arterija) i može objasniti češće pojavljivanje srčanih koronarnih bolesti u muškaraca´, rekli su dr. Kevin Channer iz Royal Hallamshire bolnice u Sheffieldu i dr. Tim Jones sa Sveučilišta u Sheffieldu, u sjevernoj Engleskoj.

Oni su u uvodniku lista ´Heart´ objasnili da su niske razine testosterona povezane s prevelikom količinom lošeg kolesterola ili lipoproteina niske gustoće koji stvara naslage masti na arterijama te s nedovoljnom količinom dobrog kolesterola, lipoproteina visoke gustoće koji ih razgrađuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Testosteron također pomaže pri širenju i rastezanju arterija što poboljšava protok krvi, dodali su.

Liječnici apeliraju da se provedu dugotrajna istraživanja testosteronskih proizvoda kako bi se utvrdilo ima li terapija hormonskim nadomjeskom (HRT) za muškarce bilo kakve dobre učinke u liječenju srčanih bolesti, koje su vodeći uzročnik smrti u industrijaliziranom svijetu.

Pušenje, visoki krvni tlak, debljina, dijabetes, povišena razina kolesterola i manjak fizičke aktivnosti faktori su rizika za srčane bolesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara