Muslimani trpe teror u Londonu

NAKON terorističkih napada na London, broj napada na muslimane porastao je čak šest puta u odnosu na iste podatke za prošlu godinu. U tri tjedna nakon napada na London 7. srpnja, policija je zabilježila nevjerojatnih 269 verbalnih ili fizičkih napada na muslimane, javio je BBC.

Većina napada svodi se na verbalne uvrede ili manje fizičke napade, ali londonskim je džamijama i ostalim vjerskim objektima nanesena velika šteta. Pomoćnik šefa londonske policije, Tarique Ghaffur, kazao je kako nikad u svom životu nije vidio toliko gnjeva među mladim muslimanima.

BBC piše kako su lokalne zajednice naročito potresle iznenadne policijske pretrage i pretresi građana, kao i nova policijska politika "pucaj da ubiješ", koja se primjenjuje na sumnjivcima za samoubilačke napade.

"Nema nikakve sumnje da su incidenti koji imaju velik utjecaj na muslimansku zajednicu u naglom porastu. To može dovesti do potpunog povlačenja dotičnih zajednica iz društvenog života, te odbijanje suradnje u vrijeme kad nam njihova suradnja najviše treba." - pojasnio je Ghaffur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prva tri dana nakon stravičnih terorističkih napada 7. srpnja, londonska je policija dobila informacije o 68 zločina počinjenih iz mržnje prema muslimanima, a reakciju policije pozdravio je i Tahir Butt, glasnogovornik udruge "Muslim Safety Forum", koja se u suradnji s policijom bavi zaštitom muslimana od vjerskih napada.

"Već tjednima upozoravamo na ove napade, ali dobro je vidjeti da su visoki policijski dužnosnici poput gospodina Ghaffura reagirali na to." - ustvrdio je Butt, pa dodao: "Iako policija navodno provodi politiku nulte tolerancije na zločine protiv pripadnika neke vjere, jedini način da se to testira je kad osobno prijavite napad policiji."

Visoki dužnosnici ministarstva unutarnjih poslova održali su seriju sastanaka s čelnicima muslimanskih udruga u Londonu, a sve u cilju smanjenja broja napada na pripadnike muslimanske zajednice. Takvi se sastanci održavaju sve češće, a kao glavni razlog učestalog "sastančenja" BBC navodi porast iznenadnih policijskih pretresa mladih muslimana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara