Muslimanske marame u školi u Grčkoj

NOVA školska godina u Visokoj školi "Celal Bayar" u mjestu Gumulcine, u grčkom dijelu Trakije u kojem većinom žive Turci, počela je nesvakidašnjim potezom koji je iznenadio ne samo Grke, već i Europsku uniju (EU), a naročito Tursku.

Po prvi put nakon 52 godine, u tu odgojnu ustanovu ušle su potpuno slobodno i učenice s maramama na glavama koje su vjersko obilježje muslimanki.

Škola u Gumulcineu, koja nosi ime ranije nasilno svrgnutog turskog predsjednika Celala Bayara, ima 500 učenika turske nacionalnosti. U školsku zgradu je s maramama na glavi ušlo sedam učenica.

Jedan od lokalnih turskih političkih dužnosnika Sinasi Mehmet rekao je da je upozorio sve djevojke da ne ulaze u školu sa spornim maramama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, grčke vlasti još se nisu oglasile, pa se opravdano vjeruje da je nošenje marama dobilo prešutni pristanak službene Atene. Na taj način, Grčka je u očima vlade Recepa Tayyipa Erdogana, koja ima islamističke korijene, dobila vrlo značajne bodove.

U Turskoj, kao i Francuskoj, nošenje marama u školama i sveučilištima je zakonski zabranjeno. Ovdje su na sceni pokušaji da se ta zakonska odredba ukine. Na tome inzistira i međunarodna humanitarna organizacija Human Right Watch.

(Hina) xsk ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara