MUSLIMANSKI LIDERI BRANE I OBJAŠNJAVAJU MAHATHIROVE IZJAVE

Muslimanski lideri na summitu Organizacije islamske konferencije (OIC) u malezijskoj Putrajayi u petak su pokušali obraniti premijera Mahathira Mohamada od kritika svjetskih dužnosnika koji su njegove izjave na otvorenju summita ocijenili antisemitskima.

U pozdravnom govoru u četvrtak, prigodom otvaranja summita OIK-a malezijski premijer je, među ostalim, kazao da bi islamski svijet trebao učiti od Židova koji "vladaju svijetom preko treće strane".

"Mi smo zapravo vrlo snažni. 1,3, milijarde ljudi ne može tek tako biti izbrisano. Europljani su ubili šest od dvanaest milijuna Židova. No danas Židovi vladaju svijetom preko treće strane. Uspjeli su postići to da se drugi bore i umiru za njih."

Izraelski veleposlanik u Singapuru u petak je izjavio kako se Židovi "ne sjećaju takvih izjava od Hitlerova doba".

Talijansko predsjedništvo EU-a najavilo je kako će predložiti da summit EU-a koji nastavlja s radom u petak u Bruxellesu, službeno osudi Mahathirove "žaljenja vrijedne", antisemitske izjave, protivne načelima tolerancije i dijaloga između Zapada i muslimanskog svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izjave su osudili predstavnici Centra Simon Wiesenthal i službeni Washington, a Australci ih nazvali "uvredljivima i opasnima". John Howard, australski premijer rekao je kako "bilo kakvu podjelu svijeta na židove i muslimane, židove i nežidove, drži opasnom.

No arapski čelnici drže da je Mahathir jednostavno kazao istinu.

"Uvijek postoje oni koji prizivaju nevolje i izmišljaju probleme ondje gdje ih nema. Savjetujem im da pročitaju cijeli Mahathirov govor. To je govor upućen muslimanima koji se pozivaju da se još više angažiraju i potvrde svoju vrijednost", rekao je egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Maher.

Malezijski ministar vanjskih poslova Syed Hamid Albar novinarima je kazao kako su Mahathirove izjave izvučene iz konteksta. On smatra da mnogi strani mediji nisu shvatili glavnu poruku ministrova govora, a to je da muslimani trebaju raditi na postizanju mira, jer se palestinski sukob ne može riješiti nasiljem.

"Protiv smo samoubilačkih napada, a ministar je to i istaknuo. Žao mi je zbog ovakve interpretacije govora. U njemu se kritiziraju muslimani jer ne koriste "mozgove" poput Židova koji su na taj način uspjeli promaknuti svoje težnje", objasnio je Syed Hamid.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara