Mutacija gena kao uzrok depresije?

AMERIČKI su znanstvenici otkrili mutaciju gena koja bi mogla predodređivati sklonost depresiji i objasniti zašto antidepresivi nemaju nikakav učinak na neke osobe koje boluju od te bolesti, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Neuron.

Do ovog je otkrića došla skupina znanstvenika medicinske škole sa sveučilišta Duke na čelu s dva biologa, Marcom Caronom i Xiaodongom Zhangom, a ono bi moglo pokrenuti testiranja koja će moći ocijeniti genetsku ranjivost prema depresiji kao i učinkovitija liječenja.

Znanstvenici su otkrili gen čija mutacija uzrokuje veliko smanjenje proizvodnje serotonina u mozgu. Ta tvar, vrlo aktivni kemijski posrednik s neuronima, ima jak učinak na ljudsko raspoloženje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici ne razumiju u potpunosti kako djeluje serotonin, ali su utvrdili da viša razina te tvari u krvi izaziva nestalna raspoloženja.

Anti-depresivi poput Prozaca i Zolofta pomažu osobama koje pate od depresije da zadrže svoj tonus mišića produljujući učinak serotonina.

Znanstvenici sa sveučilišta Duke ispitali su 87 osoba oboljelih od depresije, a kod deset posto njih utvrđen je mutirani gen.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara