Muzej Guggenheim u New Yorku odustaje od proširenja

ZAKLADA Solomon Guggenheim objavila je da odustaje od projekta vrijednog 950 milijuna dolara namijenjenih osnutku drugog muzeja istog imena u New Yorku i to iz financijskih razloga.

Ravnatelj Zaklade Thomas Krens objasnio je da se odustalo od projekta, koji je osmislio slavni američko-kanadski arhitekt Frank Gehry (autor poznatog muzeja Guggenheim u Bilbau), i to stoga jer postojeći muzej mora smanjiti svoje izdatke, broj zaposlenika i programa.

Projekt je predviđao izgradnju tornja od 120 metara na tri doka južno od Brooklynskog mosta, na istočnoj obali Manhattana. Iako je muzeju potrebno širenje, s obzirom na trenutačnu situaciju rješenje će morati biti nešto skromnije.

Prije dvije godine bivši gradonačelnik New Yorka Rudolph Giuliani zakladu Guggenheim zadužio je da vodi brigu o razvoju ta tri doka i ponudio je učešće grada u iznosu od 67,8 milijuna dolara. Njegov nasljednik Michael Bloomberg prihvatio je odluku zaklade da se projekt još jednom razmotri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Novi muzej Guggenheim bio bi izvanredan dodatak kulturnoj zajednici tog dijela grada´, komentirao je Andrew Alper, predsjednik povjerenstva za gospodarski razvoj New Yorka.

´No, s obzirom na trenutačne poteškoće muzeja, razumijemo i podržavamo njihovu odluku´, dodao je on.

Novi muzej dodao bi Zakladi oko 18.500 četvornih metara izložbenog prostora ili četiri puta više od prvog muzeja koji je osmislio Frank Lloyd Wright i koji se nalazi na Petoj aveniji, nedaleko do Metropolitan muzeja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara