MVEP: Hrvatska ne krši zakone u Savudrijskoj vali, Slovenci ulaze u naše teritorijalne vode

MVEP: Hrvatska ne krši zakone u Savudrijskoj vali, Slovenci ulaze u naše teritorijalne vode

Foto: FAH

MINISTARSTVO vanjskih i europskih poslova (MVEP) uručilo je slovenskom veleposlanstvu notu kojom se odbacuju navodi slovenske strane upućeni protiv postupaka hrvatskih službi za nadzor i kontrolu granice na morskom prostoru Savudrijskog zaljeva te protiv odluka nadležnih tijela hrvatske lokalne samouprave, doznaje se iz službenog priopćenja.

"Hrvatske službe i tijela svoje su zadatke i poslove ispunjavali u skladu s hrvatskim zakonima i isključivo na državnom području Republike Hrvatske te su slovenski prosvjedi, pravno i činjenično, bez temelja, jer morski prostor u Savudrijskom zaljevu, čije obale su podijeljene između Hrvatske i Slovenije, nikada u cijelosti i isključivo nije bio pod jurisdikcijom slovenskih vlasti niti je u tom morskom prostoru bila utvrđena granica pa u ovom trenutku, u skladu s međunarodnim pravom, crta sredine služi za lateralno razgraničenje teritorijalnog mora Republike Hrvatske i teritorijalnog mora Republike Slovenije", navodi MVEP u noti.

Slovenski brodovi često zalaze u hrvatske teritorijalne vode

Ministarstvo posebno napominje da je hrvatska pomorska policija tijekom ispunjavanja svojih redovitih zadataka nadzora hrvatskog teritorijalnog mora i kontrole lateralne granice u području Savudrijskog zaljeva i ispred njega, postupala obzirno, s ciljem izbjegavanja ozbiljnih incidenata, koji do sada nisu zabilježeni, premda je broj registriranih povreda hrvatskog teritorijalnog mora u 2015. godini od strane slovenskih ribarica i slovenskih policijskih plovila mnogobrojan.

"U noti je slovenskoj strani predan cjelovit popis svih registriranih povreda tijekom 2015. godine, a uvidom u isti, vidljivo je kako je tijekom prošlog mjeseca nažalost došlo do ponovnog povećanja broja povreda, budući da je od gotovo njih dvije stotine tijekom 2015. godine njih čak pedesetak učinjeno u prosincu", dodaje se u priopćenju i ističe da je "uočljivo i gotovo bez izuzetka da  slovenske ribarice u području Savudrijskog zaljeva prate slovenska policijska plovila".  

MVEP je stoga je slovenskim vlastima uputio oštar prosvjed jer dopuštaju protupravni prelazak granice na moru, uplovljavanja i ribarenje slovenskih ribarskih brodova u prostor hrvatskog teritorijalnog mora te posebno zbog protupravne plovidbe slovenskih policijskih plovila u prostoru mora pod suverenitetom Republike Hrvatske.

Slovenska strana, dodaje se u priopćenju, pozvana je da poduzme odgovarajuće mjere s ciljem poštivanja razgraničenja crtom sredine u morskom prostoru Zaljeva i izvan njega, koje ujedno odgovara stanju kakvo je bilo 25. lipnja 1991. godine, sve dok se ne postigne novi dogovor o načinu na koji će dvije države prevladati spor o granici ili ne postigne neposredni sporazum o tijeku međudržavne granice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara