MVP: Austrija pruža potporu Hrvatskoj na putu prema EU

AUSTRIJA pruža punu potporu Hrvatskoj na njezinom putu prema Europskoj uniji i spremna joj je u tome pomoći svojim znanjem i iskustvom, rečeno je na političkim konzultacijama ministarstava vanjskih poslova dviju zemalja održanim u Beču, priopćilo je u srijedu Ministarstvo vanjskih poslova.

Hrvatsko izaslanstvo na konzultacijama predvodio je državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova Hido Biščević, a domaćin je bio glavni tajnik austrijskog ministarstva vanjskih poslova Johannes Kyrle.

Kako je priopćeno, Biščević i Kyrle razgovarali su o daljnjem razvoju suradnje dviju država, posebice o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Potvrdivši nastavak pune podrške u procesu ostvarivanja članstva, Austrija je Hrvatskoj ponudila konkretnu pomoć u prijenosu znanja i iskustava pred pregovore o ostvarivanju članstva u Uniji, ističe se u priopćenju.

Odluka Europskog vijeća o statusu Hrvatske kao države kandidata za članstvo u Europskoj uniji uz jasno određeno vrijeme započinjanja pregovora početkom 2005. godine ocijenjena je važnim poticajem za ostvarivanje europske perspektive svih država obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja, dodaje se u priopćenju.

Na sastanku su razmatrane i mjere i aktivnosti Europske unije i međunarodne zajednice usmjerene prema ostvarivanju trajne stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u jugoistočnoj Europi, uključujući Kosovo.

Hrvatska i austrijska strana potvrdile su, prema priopćenju, značaj jačanja stabilnosti Bosne i Hercegovine i Makedonije u svjetlu zaključaka Solunske deklaracije i potvrde europske perspektive tog dijela Europe.

Biščević i Kyrle razmatrali su daljnje jačanje suradnje Hrvatske i Austrije, a dosadašnji su odnosi obostrano ocijenjeni visokom ocjenom, nastavlja se u priopćenju.

Dogovoreno je jačanje buduće suradnje dviju država na bilateralnom i multilateralnom planu kao i suradnje u okviru međunarodnih organizacija.

Potvrđena je također uzajamna razmjena potpore u pogledu kandidatura dviju država za mjesta nestalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda tijekom narednih godina, navodi se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara