MVP dobiva uprave za susjedne zemlje i za gospodarsku diplomaciju

HRVATSKA služba vanjskih poslova dobija dvije nove uprave za susjedne zemlje te za gospodarsku diplomaciju i sada ih ima ukupno osam utvrđeno je uredbom o unutarnjem ustrojstvu spomenute službe, koju je donijela Vlada.

Po toj uredbi, služba vanjskih poslova imat će ukupno 905 djelatnika - 555 u Ministarstvu vanjskih poslova i 350 u diplomatsko-konzularnim misijama.

Uprava za susjedne zemlje bavit će se neposrednim hrvatskim susjedima, ali i onima iz šireg okruženja (Austrija, Vatikan), imat će odjele za zapadne i istočne zemlje - posljednji će pratiti zbivanja i probleme bilateralnih i regionalnih odnosa s BiH, Srbijom i Crnom Gorom, Makedonijom i Albanijom.

Kroz Odjel za granice, u novoj će se upravi rješavati i pitanja granica, graničnih prijelaza, povratka izbjeglica, obnove itd.

Unaprijeđenje gospodarskih odnosa sa svijetom jedan je od strateških interesa Hrvatske, kojemu doprinos treba dati i gospodarska diplomacija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamišljenjo je da Uprava za gospodarsku diplomaciju, sa 26 djelatnika, u Ministarstvu vanjskih poslova, prati, usklađuje i unaprijeđuje gospodarske odnose sa svijetom, prati rad diplomata zaduženih za gospodarske poslove, izvještava o svim važnim gospodarskim događanjima u svijetu, potiče i predstavlja hrvatsko gospodarstvo u svijetu.

U službi vanjskih poslova ustrojava se i novi Samostalni odjel za unutarnji nadzor i Samostalni odjel za obradu političke dokumentacije.

Po dosadašnjoj Uredbi, služba vanjskih poslova broji 464 službenika i namještenika. No, Ministarstvo je ocjenilo da broj zaposlenika treba povećati s obzirom na prioritete koje si je Hrvatska postavila vezane uz članstvo u EU i NATO-u.

Stoga se, navodi se u uredbi, u sljedećem proračunskom razdoblju u službu planira primiti 50-ak novih službenika i namještenika, radi čega će okvirni broj zaposlenih u sjedištu Ministarstva biti 555, a u diplomatsko-konzularnim misijama 350, odnosno ukupno 905.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara