MVP: Hrvatska spremna na nastavak dijaloga oko Jadrana

HRVATSKA je spremna nastaviti dijalog oko pitanja vezanih uz proširenje hrvatske jurisdikcije na Jadranu, osobito glede pitanja vezanih uz očuvanje i racionalno iskorištavanje ribljeg fonda u Jadranu kao i pitanja vezanih uz zaštitu morskog okoliša, priopćilo je u srijedu hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo se priopćenjem oglasilo nakon aktualnih parlamentarnih rasprava u Italiji i aktivnosti na međunarodnom planu koje su uslijedile povodom proširenja hrvatske jurisdikcije na Jadranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U priopćenju se navodi kako Hrvatska ostaje opredijeljena za dijalog s Italijom i svim zainteresiranim državama te Europskom komisijom u cilju pronalaženja odgovarajućih rješenja koja će omogućiti održivo iskorištavanje resursa, ali i zaštitu morskog okoliša i obnovu ribolovnih resursa u Jadranu.

"Republika Hrvatska smatra da je učinkovita zaštita Jadrana ostvariva isključivo kroz komplementarno poduzimanje mjera na nacionalnom, bilateralnom i multilateralnom planu", pa će stoga "aktivno sudjelovati na predstojećoj Ministarskoj konferenciji o održivom ribarstvu u Sredozemlju" u Veneciji, kaže se u priopćenju.

Hrvatska će tamo, nastavlja priopćenje, zagovarati poduzimanje daljnjih konkretnih mjera u cilju promicanja održivog ribolova i zaštite okoliša u Jadranu, a zalaže se da se nakon konferencije održi subregionalni sastanak jadranskih država na kojemu bi se raspravila ključna pitanja vezana uz moguće pravce djelovanja i mjere koje je potrebno poduzeti u cilju jačanja zaštite Jadrana te ostvarivanja održivog ribolova u Jadranskom moru.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara