MVP izrazilo duboko žaljenje zbog posljedica atentata u Bagdadu

HRVATSKO Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je u srijedu duboko žaljenje zbog pogibije većeg broja civila i djelatnika UN-a u atentatu u Bagdadu, uključujući posebnog predstavnika UNa u Iraku Sergia Vieira de Melloa, osudivši taj napad kao teroristički čin usmjeren protiv cijele međunarodne zajednice.

U priopćenju Ministarstva izražava se duboku sućut obitelji UN-ova izaslanika, glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu, kao i obiteljima svih žrtava terorističkog čina u Bagdadu.

U atentatu na sjedište UN-a koji se dogodio u utorak u glavnom iračkom gradu poginulo je, prema posljednim podacima, 20 ljudi, a ranjeno preko 100.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sergio Vieira de Mello bio je najviši dužnosnik UN-a u Iraku i kao stručnjak za ljudska prava i pitanja obnove ulagao je najveće napore za što bržu uspostavu demokracije i potpunu normalizaciju prilika u Iraku, kaže se u priopćenju. Kroz duge godine rada u UN-u on se afirmirao kao jedan od njihovih najistaknutijih dužnosnika.

Tijekom svog dugogodišnjeg službovanja u mirovnim operacijama UN-a, u ovom dijelu Europe, De Mello je bio izaslanik posebnog predstavnika glavnog tajnika UN-a za bivšu Jugoslaviju tijekom 1993., upravljao je civilnim poslovima UNPROFOR-a 1994. godine u BiH, a bio je i privremeni predstavnik glavnog tajnika UN-a na Kosovu tijekom 1999., podsjeća Ministarstvo ističući da je u obavljanju ovih dužnosti "pokazao izuzetnu stručnost, predanost mirovnom procesu i osjetljivost za probleme ovog dijela svijeta". Do njegovog odlaska u Irak, RH kao članica Komisije za ljudska prava, uspješno je i aktivno surađivala s De Mellom i u njegovom svojstvu Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava.

Ministarstvo vanjskih poslova RH u svom priopćenju najoštrije osuđuje ovaj teroristički napad, za koji ističe da nije usmjeren samo protiv Misije UN u Iraku, već i protiv cijele međunarodne zajednice. Ocjenjuje se da je napad ozbiljno ugrozio međunarodne napore za uspostavom mira i sigurnosti u Iraku te se ističe potreba da se njegovi počinitelji čim prije privedu pravdi.

Hrvatska će, dodaje se, nastaviti kroz UN aktivno pomagati Iraku u njegovim naporima za uspješnim povratkom u veliku UN-ovu obitelj naroda te se ističe nezamjenjiva uloga svjetske organizacije u čuvanju mira i sigurnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara