MVP o popuni mjesta u diplomatskim misijama i konzularnim uredima

MINISTARSTVO vanjskih poslova objavilo je danas priopćenje kojim odbacuje "optužbe da se u posljednjem internom natječaju od 8. rujna rukovodilo političkim interesima" te ističe da je bila riječ o "redovitoj popuni upražnjenih mjesta u diplomatskim misijama i konzularnim uredima".

Natječaj je objavljen za popunu deset slobodnih diplomatskih mjesta u diplomatskim misjama i u konzularnim uredima, na koje je izabrano devet kandidata, te sedam administrativno-tehničkih mjesta na koje su izabrana tri kandidata. Navedeni djelatnici su po redovitoj proceduri upućeni na pripreme u Diplomatsku akademiju, a neki su nakon priprema raspoređeni na svoja nova radna mjesta, navodi se u priopćenju.

Ministarstvo je na temelju natječaja objavljenog u ožujku u troje dnevnih i u Narodnim novinama primilo 20 vježbenika na vježbenički staž od 16 mjeseci. Sukladno pozitivnoj ocjeni mentora, 17 vježbenika je 4. studenog primljeno u stalni radni odnos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
MVP navodi da priopćenje objavljuje u povodu napisa u današnjem Jutarnjem listu i tjedniku Globus, te sinoćnje izjave mandatara Ive Sanadera u "Dnevniku plus" HTV-a.

MVP ocjenjuje da se "iznošenjem neprovjerenih informacija želi krivotvoriti stanje u Ministarstvu".

Mediji navode da je ministar u odlasku Tonino Picula želio, uoči primopredaje vlasti, na diplomatski mandat poslati troje svojih suradnika. Prema medijskim napisima, to se nije svidjelo stranačkom šefu i premijeru u odlasku Ivici Račanu kojemu je bio upitan tajming. Sanader je pak za HTV izjavio kako je dobio informacije da ministarstva vanjskih poslova i kulture raspisuju natječaje i popunjavaju pozicije novim kadrovima, što je, s obzirom na promjenu vlasti, ocijenio neprihvatljivim.

"Ne želeći ulaziti u razloge koji su naveli Sanadera da na tako pretenciozan način komentira redovitu popunu radnih mjesta", MVP navodi da je "za razliku od prijašnjeg ministra vanjskih poslova Mate Granića, ministar Picula početkom svog mandata uveo institut internog natječaja za popunu diplomatskih i administrativno-tehničkih mjesta u diplomatskim misijama i konzularnim uredima", te da se ti natječaji raspisuju dva puta godišnje, na proljeće i na jesen.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara