MVP O SASTANKU POGRANIČNIH KOMISIJA

Na 13. sjednici Stalne mješovite komisije za provedbu Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji između Republike Hrvatske i Republike Slovenije koja je održana 22. travnja 2004. u Kopru proglašene su još tri turističke zone: Po Sutli i Žumberku, Sutla dolina izvora zdravlja te Haloze Zagorje, priopćilo je danas Ministarstvo vanjskih poslova RH.

Pogranično područje je sada pokriveno s pet turističkih zona, jer su na prethodnoj sjednici proglašene prve dvije turističke zone: Po Kupi i Žumberku te Štrigova - Raskrižje.

Članovi Stalne mješovite komisije su također razmatrali stanje izgradnje i opremanja pograničnih graničnih prijelaza koji se stavljaju u funkciju. Šest novih prijelaza započet će s radom 30. travnja 2004.: Lucija - Brezovica pri Gradinu (radno vrijeme svakodnevno od 6 do 22h), Slum - Rakitovec (od 6 do 22h), Gornja Voća - Drenovec (od 6 do 22h), Draše - Nova Vas ob Sotli (radnim danom od 6 do 22, nedjeljom od 7 do 21h), Prezid I - Novi Kot (radnim danom od 5 do 23, nedjeljom od 7 do 22) i Lipa - Novokračine (radnim danom od 6 do 22, nedjeljom od 7 do 20).

U navedenoj skupini graničnih prijelaza nalaze se i prvi granični prijelazi na zajedničkim lokacijama na teritoriju jedne države i na kojima će zajedno raditi policajci i carinici dviju država. To su Slum - Rakitovec i Draše - Nova Vas ob Sotli koji se nalaze na slovenskom teritoriju. U završnoj su fazi izgradnje i dva takva prijelaza na hrvatskoj strani: Sv. Martin na Muri - Hotiza i Kašt - Radovica koji će biti u funkciji od polovice mjeseca svibnja 2004.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stalna mješovita komisija je razmotrila i podatke o izdanim pograničnim propusnicama. U uvjetima strože kontrole granice od prvog svibnja mogućnost prelaska granice preko pograničnih prijelaza bit će aktualna i pogodna, jer se prelazi brže i jednostavnije. Prijelaz granice preko pograničnih graničnih prijelaza moguć je i za sve druge državljane dviju država kao i za one iz trećih, uz kupovinu dozvole za jednokratni prijelaz (25 kuna) na samom graničnom prijelazu. Preko tih prijelaza moguć je samo promet putnika s osobnom prtljagom, ali ne i uvoz ili izvoz robe.

Stalna mješovita komisija donijela je i odluku o 74. prijelaznom mjestu (prijelaz granice izvan graničnih prijelaza uz upis prava u pograničnu propusnicu) i to za stanovnike na adresama Cvetlinska Jazbina 137, na hrvatskoj, te Gradišče 32, 33 i Velika Varnica 1, na slovenskoj strani, navodi se na kraju priopćenja MVP RH.

(Hina) ypp xsb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara