MVP OPOVRGAVA DIO PRILOGA "MERIDIJANA 16" O RATNIM STRADALNICIMA

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je u petak svojim priopćenjem na prilog, objavljen dan ranije u tv emisiji "Meridijan 16", posvećen problemima bivših logoraša i stradalnika 2. svjetskog rata, ustvrdivši da komentar iz priloga koji se odnosi na sastanak stradalnika s ministrom Piculom "ne odražava ni sadržaj ni ton održanog sastanka".

U priopćenju se navodi da je u emisiji "Meridijan 16" u četvrtak, u prilogu pod nazivom "Molatske muke", dan kratak komentar na sastanak održan u Ministarstvu vanjskih poslova 7. svibnja. "U komentaru se navodi kako su bivši logoraši i stradalnici II. svjetskog rata od ministra Picule dobili odgovor da su se za odštetu trebali brinuti za vrijeme bivše Jugoslavije, koji komentar ne odražava ni sadržaj niti ton održanog sastanka", kaže se u priopćenju.

Ministar vanjskih poslova, kako se ističe, sudjelovao je na dva odvojena sastanka s predstavnicima logoraša i stradalnika II. svjetskog rata (Hrvatske udruge logoraša antifašista u talijanskom logoru na Molatu, Udruge Otočni sabor i Vijeća Mjesnog odbora Savar, kao i predstavnike Udruge stradalnika II. svjetskog rata pod okupacijom Italije i Njemačke 1941-1945.) te se zadržao s njima u 90-minutnom razgovoru.

Prema priopćenju, ministar Picula tom je prigodom, između ostalog, imajući na umu protek vremena od 60 godina od tih tragičnih događanja, upitao jesu li logoraši pokušavali riješiti to pitanje s prethodnim vlastima. Nakon dobivenog negativnog odgovora ministar je izrazio žaljenje da ovakve inicijative nisu pokretane u doba bivše Jugoslavije, koja je s Italijom sklapala niz ugovora kojima su se zatvarala pitanja proizašla tijekom i nakon rata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također se navodi da je daljnji tijek razgovora bio vezan uz rad Mješovitog hrvatsko-talijanskog povjerenstva, prijedloge udruga logoraša i stradalnika vezano za izradu zakona o žrtvama ratnih stradanja te na ostala pitanja vezana uz aktivnosti udruga.

U priopćenju se ističe kako je ministar Picula s pozornošću saslušao predstavnike udruga te primio materijale koje su pripremili uz napomenu da će ih stručne službe u okvirima svoje nadležnosti detaljno proučiti.

(Hina) pp br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara