MVP otvoren za slovenski prijedlog sporazuma o incidentima

MINISTARSTVO vanjskih poslova (MVP) otvoreno je za slovenski prijedlog Sporazuma o izbjegavanju incidenata i ocjenjuje ga kao dokaz spremnosti Slovenije da u odnose s Hrvatskom unese potrebnu mjeru odgovornosti, doznaje su u četvrtak u MVP-u.

Slovenski je tisak u četvrtak prenio da bi službena Ljubljana ovih dana trebala Zagrebu predočiti prijedlog o zaključivanju bilateralnog sporazuma koji bi onemogućio granične incidente na kopnu i moru.

"Obzirom na dugoročne interese dviju država, Hrvatska ostaje otvorena za politički dijalog i pregovore o svim preostalim otvorenim pitanjima te s otvorenošću gleda na prijedloge ministra vanjskih poslova Ive Vajgla", kaže izvor u MVP-u.

Slovenski je šef diplomacije najavio da bi sklapanje bilateralnog dogovora, kao prvi korak za smirivanje incidenata na granici prije međunarodnog posredništva, trebalo svakako zaključiti do kraja godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U MVP-u podsjećaju da dvije zemlje već raspolažu odgovarajućim sporazumima o izbjegavanju incidenata, kao što su Kodeks ponašanja ribara i Dogovor o postupanju policije u Savudrijskoj vali.

Pa ipak, najnoviji slovenski prijedlog ocjenjuju znakom spremnosti da se u odnose Slovenije s Hrvatskom unese potrebna mjera odgovornosti o kojoj je govorio visoki povjerenik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana

On je za nedavnog posjeta Ljubljani rekao da između Slovenije i Hrvatske postoje "samo manja trenja" koja treba riješiti bilateralno, a u slučaju da to ne ide, onda potražiti pomoć treće strane.

S tim se slažu i na Zrinjevcu, ističući da dijalog između Hrvatske i Slovenije mora biti u funkciji rješavanja otvorenih pitanja, uključujući i prihvaćanje "dobrih usluga" treće strane radi ubrzanog dogovora o sadržaju i predmetu međunarodne arbitraže.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara