MVP: RH žali zbog slovenskog odbijanja dijaloga o Jadranu

HRVATSKA je uputila Sloveniji odgovor na njezine diplomatske note u kojem izražava "žaljenje zbog odbijanja bilateralnog dijaloga na visokoj razini" o proširenju jurisdikcije RH na Jadranu, objavilo je u srijedu Ministarstvo vanjskih poslova.

"Hrvatska izražava žaljenje što Slovenija i dalje odbija bilateralni dijalog na visokoj političkoj razini vezano uz zaštitu Jadrana i proširenje jurisdikcije RH na Jadranu", kaže su odgovoru koji je Ljubljani predan u utorak, u formi diplomatske note.

U odgovoru se navodi kako se "takvim postupanjem onemogućava rješavanje pitanja koja su od stvarnog interesa za Sloveniju" vezano uz proglašeni Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas RH.

Također se dodaje kako Slovenija odbijanjem dijaloga "ne umanjuje legalalnost i legitimnost proširenja jurisdikcije", kojem je Hrvatska pristupila u skladu s Konvencijom UN o pravu mora iz 1982., čije su stranke i Hrvatska i Slovenija.

Napominje se da je Hrvatska u širenju jurisdikcije slijedila već postojeće modele u Sredozemlju, i to one članica EU, te da je primijenila "španjolsko-francuski model".

Španjolska ima proglašenu ribolovnu, a Francuska ekološku zonu.

U odgovoru MVP ukazuje se na netočnost slovenskih navoda da je potrebna suglasnost susjednih zemalja za širenje jurisdikcije na moru, jer u Konvenciji UN-a takva obveza ne postoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
MVP u svom odgovoru na slovenske note ističe da je Hrvatska prije proglašenja pojasa pokrenula inicijativu za konzultacije sa zainteresiranim državama i unaprijed najavila mogućnost širenja jurisdikcije. Slovenija je opetovano pozivana na takve konzultacije, no ona je to "ustrajno odbijala" pristajući samo na sastanke šefova pravnih službi ministarstava vanjskih poslova.

Uz podsjećanje da je Slovenija u svom Pomorskom zakoniku sebe svrstala u zemalje "koje zbog zemljopisnog položaja ne mogu proglasiti svoj isključivi gospodarski pojas", MVP u odgovoru upozorava da upravo vođena rasprava u Sloveniji pokazuje da "Slovenija počinje mijenjati stajališta i pokazivati interes za nova područja mora" koja su od osamostaljanja pod hrvatskom suverenošću (teritorijalno more) ili RH na njima ima određena suverena prava i jurisdikciju (epikontinentalni pojas).

To bi se postupanje moglo tumačiti i kao "posezanje na područja koja su pod suverenitetom ili suverenim pravima RH, što je suprotno međunarodnom pravu a za RH je potpuno neprihvatljivo", ističe MVP.

Također se u potpunosti otklanja pokušaj Slovenije da "notifikacijama o sukcesiji" upućenim u srpnju ove godine Hrvatskoj i Italiji, postane stranka Sporazuma o razgraničenju epikontinentalnog pojasa iz 1968. između SFRJ i Italije, te ističe da takva "notifikacija nema nikakav pravni učinak".

U odgovoru se kaže da ne postoji poveznica za slovensku sukcesiju tog sporazuma i dodaje da na popisu ugovora SFRJ i Italije koji ostaju na snazi između Rima i Ljubljane, nema Sporazuma iz 1968. godine.

MVP se u odgovoru na osvrće i na tezu o slovenskom doticaju s otvorenim morem kao naslijeđenom pravu od SFRJ, navodeći da Slovenija kao država nikada nije imala doticaj s otvorenim morem u bivšoj SFRJ, niti ga je kasnije stekla. Ističe se da su kopnene granice među bivšim republikama postale međunarodne granice, a da granice na moru tek treba povući u skladu s Konvencijom UN-a.

"Nikakvom interpretacijom čl. 15. Konvencije o pravu mora, koja govori o razgraničenju teritorijalnih mora, Slovenija ne može presjeći teritorijalno more RH i doći u dodir s onim što je do sada bilo otvoreno more, a sada je Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas, čiji će se pravni režim primijeniti od 3. listopada 2004."

Na kraju odgovora, MVP ističe kako "sa zadovoljstvom prima na znanje u ovome trenutku bar načelnu spremnost Slovenije za započinjanje razgovora oko podnošenja spora nekom međunarodnom pravosudnom tijelu".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara