MVP U KONTAKTU S PREDSTAVNICIMA HRVATSKIH TVRTKI OKO IRAKA

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u subotu da održava stalni kontakt s predstavnicima hrvatskih tvrtki koje imaju svoje uposlenike u širem iračkom kriznom području.

Tvrtka CROSCO trenutno u tom području ima 175 uposlenika u Siriji, 104 u Omanu i 29 u Kataru. Od drugih arapskih zemalja Crosco ima dio djelatnika u Libiji i Tunisu gdje je povećan oprez.

Prema informacijama koje je MVP zaprimio od CROSCO-a, unatoč činjenici da je riječ o ugroženim područjima, život i rad se odvija normalno. Osim povećanog stanja pripravnosti, za sada nema nikakvih drugih organičenja pa CROSCO nastavlja sa svojim poslovima, kaže se u priopćenju Ministarstva.

Sve aktivnosti vezane uz zaštitu zaposlenika i sredstava koordinirane su s Ministarstvom vanjskih poslova koje je pružilo pomoć pri izradi dokumentacije i osiguranju drugih potrebnih uvjeta. Tako na svim radilištima postoje krizni štabovi, a izrađeni su i planovi evakuacije po stupnju ugroženosti.

CROSCO u Siriji radi za INA Naftaplin i sirijsku kompaniju Al Furath, koja je u suvlasništvu sirijske nacionalne kompanije SPC i Scella. Osim hrvatskih državljana na postrojenjima rade i mađarski i poljski državljani koji su također obuhvaćeni sustavom zaštite. Na svim lokacijama osigurane su sve potrebne zalihe hrane i zaštitna sredstva, naglašava se u priopćenju.

Hrvatski radnici u Siriji uživaju organiziranu zaštitu nadležnih sirijskih organa. U toj zemlji konzularnu pomoć našim građanima pruža veleposlanstvo Republike Austrije.

U Omanu Crosco radi za nacionalnu naftnu kompaniju Petroleum Development Oman, u čijem je suvlasništvu i Shell, te za američku tvrtku Anadarko. Svi radovi se odvijaju na kopnu.

U Kataru Crosco radi u zajedničkoj tvrtki s američkom kompanijom Noble drilling, za TotalFinaElf, s platformom Panon na moru. Hrvatski su radnici uklopljeni u evakuacijske planove s američkim radnicima. Drugi dio radnika radi na kopnu za tvrtku Al Baida, koje radi za Ministarstvo poljoprivrede Katara. Evakuacijski planovi za hrvatske radnike usuglašeni su s veleposlanstvom Bosne i Hercegovine koje zastupa interese RH u Kataru.

Ministarstvo u priopćenju ističe da radnike na gradilištima redovito obilaze čelnici Crosca i INA-e te da se zamjena radnika vrši standardno svakih 28 do 35 dana. Posljednja zamjena izvršena je 19. ožujka, dodaje se.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara