Na američkim tanjurima uskoro genetski modificirana riba?

RASTE dva puta brže, jede puno manje na pomolu je pojava transgenetskih lososa, čime bi se otvorilo razdoblje genetski modificiranih životinja, ekvivalenta genetski modificiranih organizama (GMO).

Losos izmijenjenih gena mogao bi doći na police ribarnica za manje od dvije godine. Nakon lososa uslijedit će pastrva i druge ribe izmijenjenih gena za koje je već podnesen zahtjev za komercijalizacijom pri američkoj Saveznoj agenciji za hranu i lijekove (FDA).

Idejni tvorac riba mutanata je mala tvrtka Waltham iz Massachusettsa, koja ima velike izglede da dobije odobrenje od FDA.

Atlantskom lososu istraživači su dodali protein koji bakalare štiti od smrzavanja. To je omogućilo 200 posto brže sazrijevanje lososa. Znanstvenici povezuju taj gen s hormonom rasta riba, koji im omogućava rast čak i tijekom zime.


Budući da postoji rizik da modificirani gen prijeđe i na druge ribe tijekom reprodukcije, znanstvenici predlažu da se proizvode samo ženke, prethodno sterilizirane, kako bi se izbjeglo razmnožavanje s divljim ribama. Znanstvenici ističu da se ribe izmijenjenih gena razvijaju puno brže, ali ne postaju veće od drugih uzgajanih riba.

´Transgenetska riba mogla bi se na američkim tanjurima naći za dvije godine´, kaže Michael Rodemeyer, direktor neovisne istraživačke skupine Pew Initiative on Food and Biotechnology.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara