Na aromatiziranim vodama ne piše da sadrže šećer u velikim količinama

Na aromatiziranim vodama ne piše da sadrže šećer u velikim količinama

IAKO je aromatizirana voda deklarirana kao dijetetski proizvod, litra i pol te vode ima istu količinu šećera kao i primjerice, jedna čokoladica Mars ili Snickers.

Kako piše Jutarnji list, aromatizirana voda s okusom jagode, jedna od najpopularnijih u Hrvatskoj, ovisno o proizvođaču može sadržavati 44 do 65 grama šećera po litri pol. To je kao da se u organizam unese 5 jušnih žlica šećera, što je trostruko više od preporučene dnevne doze za zdrave ljude, a smrtonosno za dijabetičare.

U Jamnici tvrde kako to nije tajna jer je na deklaraciji šećer naveden kao jedan od sastojaka. No, na boci umjesto “šećer” piše “suha tvar”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Suha tvar koja je navedena u postocima na svakom pakiranju izvorske aromatizirane vode u stvari je šećer. Minimalna količina šećera, kako je navedeno, iznosi 1,8 posto po litri, što odgovara količini od 18 grama šećera.” - rekao je za Jutarnji Marinko Pleština, rukovoditelj proizvodne u punionici Sveta Jana.

Pleština je dodao kako količina šećera u vodi nije uvijek jednaka jer ovisi o radu strojeva u punionici.

“Tako u litri naše aromatizirane vode s okusom jagode može biti i 28 do 29 grama šećera. To je oko maksimuma. U početku prodaje pokušali smo bez šećera ili s mnogo manjom količinom šećera, od čega se ubrzo odustalo jer je takva voda bila bljutava.” - dodao je Pleština.

Jedna od najbogatijih šećerom na hrvatskom tržištu je Podravkina aromatizirana voda s okusom jagode Studena, koja sadrži najmanje 25 grama šećera po litri.

Dijabetolog u klinici Vuk Vrhovec dr. Branko Novak izjavio je kako dnevni unos šećera ne bi smio biti veći od 20 grama, ili otprilike četiri jušne žlice. Novak je dodao kako je najbolje da se pije čista voda jer ne sadrži šećer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara