Na biralištu u Banja Luci došlo do fizičkog obračuna

PRVI izborni dan u inozemstvu je prema izvješću GONG-a protekao uz "manji broj kriznih situacija" - fizički obračun te kršenje izbornih pravila i predizborne šutnje. Do 19 sati su promatrači GONG-a obišli ukupno 163 biračka mjesta, od kojih mnoga i po više puta, a sva su birališta na vrijeme zatvorena.

Osim nepravilnosti o kojima je GONG izvijestio u svom izvješću u 16 sati, dogodilo ih se još nekoliko. Tako je na biračkom mjestu broj 93. u Banja Luci (konzulat), rano popodne birač fizički nasrnuo na članove biračkog odbora i predstavnika diplomatsko-konzularnog predstavništva, zbog toga što mu je bilo uskraćeno pravo glasa.

Naime, birač se nije prethodno registrirao za glasovanje, a birački odbor je utvrdio da ima prebivalište u Šibeniku. Na zahtjev biračkog odbora intervenirali su zaštitar i policija, a birački odbor sastavio je i službeni zapisnik, kojeg je mobilni tim GONG-a dobio na uvid prilikom posjete tom biračkom mjestu.

Zabilježeno još nekoliko manjih nepravilnosti

Između 15 i 19 sati, promatrači GONG-a su nepravilnosti utvrdili i na biračkom mjestu 81. u Stocu, gdje su predsjednik i zamjenik predsjednika biračkog odbora nominirani od strane HDZ-a, i gdje, suprotno propisima, ima šest članova iz HDZ-a te dva iz HNS-a.
 
Nepravilnosti su zabilježene i na biračkom mjestu 113. u Orašju, gdje je na biračkom mjestu prisutno samo troje članova biračkog odbora, unatoč preporuci DIP-a da ih bude petero. Na više biračkih mjesta birački su odbori vodili jedan popis za glasovanje, umjesto zasebnih popisa za svaku izbornu jedinicu, što je nakon upozorenja promatrača ispravljeno, navodi GONG.

Sve nepravilnosti koje je GONG zabilježio do 15 sati možete vidjeti ovdje.

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara