NA BIRALIŠTU U UKRAJINI UBIJEN POLICAJAC

Ukrajinski policajac ubijen je u nedjelju na biralištu u regiji Čerkasi, u središtu zemlje, objavio je predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Serhij Kivalov, a prenosi France presse. L

Policajac, raspoređen na biralištu u mjestu Molodetska, podlegao je ozljedama glave koje su mu nanijeli neopoznati napadači, potvrdilo je ministarstvo unutarnjih poslova ne objašnjavajući motive napada. Prema ministarstvu, na istom biralištu napadnut je još jedan policajac, no nije poznato je li ozlijeđen.

Agencija dpa u međuvremenu javlja o brojnim izbornim nepravilnostima koje idu u korist vladinu kandidatu, premijeru Viktoru Janukoviču.

Prema agenciji, postoje brojna izvješća o korištenju neispunjenih listića za dvostruko glasovanje.

Neovisni mediji i oporba upozoravaju da su izborni zakon najviše prekršili gradska policija u Donetsku, državna kemijska kompanija Khimprom i vladina energetska kompanija Neftihaz. Te tvrtke organizirale su, naime, radnicima autobuse i vodiče kako bi mogli glasovati izvan regije u kojoj su prijavljeni te potom u svojoj izbornoj jedinici.

Oporbeni Kanal 5 prikazao je snimku studenata kako leže na pločinku ispred autobusa u Kijevu i prosvjednika kako putnicima izvikuju da bi ih trebalo biti sram. Televizijska postaja Nadia ostala je pak bez struje nedugo nakon što je emitirala snimku šefova u Khimpromu kako radnicima, prije ukrcavanja u autobuse, objašnjavaju plan i za koga trebaju glasovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prijavljena je i krađa sefa s podacima glasača u regiji Volyn, manipuliranje s popisima birača u Odesi i prisilno glasovanje studenata u Irpenu, kod Kijeva, te sveučilištima diljem Donetska.

Također, zatvorenici u Bela Cerkivu koji su odbili pokazati čuvarima za koga su glasovali završili su u samici.

Postoje i slučajevi mjesnih dužnosnika koji su branili medijima pristup biralištima, zatim nuđenje novca za neobilježene listiće te tri slučaja izbacivanja članova izbornih povjerenstava koji nisu radili za Janukovičevu kampanju.

Ukrajinska oporba zaprijetila je masovnim prosvjedima ako izborne nepravilnosti budu utjecale na rezultat izbora.

Janukovičev protukandidat je prozapadno orijentirani predstavnik oporbe Viktor Juščenko.

(Hina) xzt ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara