na brijunima počeo tečaj za transplantacijske koordinatore

U organizaciji Ministarstva zdravstva te Hrvatske donorske mreže večeras je na Brijunima otvoren trodnevni tečaj za transplantacijske koordinatore koji je okupio 70ak sudionika iz Hrvatske i BiH.

Predsjednik Hrvatske donorske mreže dr. Igor Povrzanović istaknuo je kako u Hrvatskoj treba utrostručiti broj davatelja organa koji sada iznosi tek devet donora na milijun stanovnika, dok ih je u Europi 16, a primjerice u Španjolskoj čak 35.

Da bi se broj povećao, dodao je Povrzanović, valja raditi na sustavnoj izobrazbi zdravstenih profesionalaca, a ovaj je tečaj po njegovom mišljenju vrhunski dokaz takve izobrazbe. Prema njegovim riječima cilj je ovog tečaja što uspješnije i organiziranije obaviti eksplantaciju organa radi transplantacije kojom se spašavaju ljudski životi i podiže kvaliteta zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iznio je podatak da na organ koji život znači u Hrvatskoj čeka više od tisuću osoba.

Koordinatorica transplatancijskog programa Ministarstva zdravstva dr. Mirela Bušić naglasila je kako su koordinatori zapravo ključni elementi u procesu darivanja organa. Po njezinoj ocjeni ne čudi što se ovaj prvi tečaj za transplatacijske koordinatore organizira na Brijunima. Podsjetila je da je prva transplantacija organa obavljena u Rijeci 1971. godine, te da je Hrvatska donorska mreža s ciljem promicanja davalaštva organa osnovana upravo u Puli.

(Hina) ds ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara