Na delti Nigera oteto šest Filipinaca

ŠEST filipinskih humanitarnih radnika oteti su u Nigeriji, na području delte Nigera, javljaju službe sigurnosti. Oteti su kad je njihov brod ulazio u luku u gradu Warriju. Nitko još nije preuzeo odgovornost.

Otmice stranih radnika uobičajene su na području delte Nigera, odakle Nigerija crpi većinu svoje nafte. Militanti otimaju humanitarne radnike i radnike stranih naftnih kompanija i onda za njih traže otkupninu.

Većinu napada zadnjih godina provodi militantna grupa zvana Pokret za emancipaciju delte Nigera, koja tvrdi da se bori za lokalno stanovništvo.

Zapravo, većina militantnih grupa u Africi uzima plemenita imena, ali realnost govori o sasvim neplemenitim motivima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na primjeru Pokreta za emancipaciju delte Nigera, stvar izgleda ovako. Dopisnici stranih novina kažu da je Pokret krovna organizacija za koju rade brojne manje naoružane grupe koje provode otmice, za koje dobijaju masne sume novaca, te krađu i ilegalnu preprodaju ogromnih količina sirove nafte. Također, kad ne rade kao militanti, pripadnici Pokreta obavljaju poslove za lokalne političare.

Zadnji incident bila je otmica petorice kineskih radnika, koji su pušteni u četvrtak.
Militantne aktivnosti koštale su prošle godine Nigeriju, koja je osmi svjetski izvoznik nafte, 4,4 milijarde dolara, a dnevni gubitak popeo se do  600 000 barela.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara