Na dječjem summitu o okolišu J. Matunci iz M. Lošinja

Jakov Matunci iz Malog Lošinja, učenik 6. razreda osnovne škole, sudjelovao je u radu prve sjednice Dječjeg odbora za pripremu svjetskoga dječjeg summita o okolišu koji će u srpnju sljedeće godine biti održan u Japanu. L

Domaćin skupa bit će grad Toyohashi, gdje je održana i sjednica Odbora, a organizator sastanka je UNEP, Program za okoliš UN-a, Agencija UN-a za zaštitu okoliša.

Za člana Odbora Jakov Matunci je, kako se doznaje, izabran među 400 djece kao europski predstavnik na Svjetskoj dječjoj konferenciji o okolišu u SAD-u u srpnju ove godine, na koji je pozvan kao dobitnik treće nagrade organizacije "Volvo Adventure" na međunarodnom natjecanju mladih ekologa za projekt zaštite macaklina.

Odbor za pripremu summita, u kojem je jedanaestero djece sa svih kontinenata, utvrdio je da će se raspravljati o biološkoj različitosti i uništavanju šuma, recikliranju otpada, o vodi i energiji. Po prijedlogu Jakova Matuncija jedna od radionica obradit će i pitanje svjetlosne onečišćenosti, pogubne za mnoge vrste životinja, posebno noćnih, i zdravlje ljudi, a povezano je s pitanjem štednje energije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku na vrhu sudjelovat će oko tisuću djece. U želji da na tom skupu ne bude jedini predstavnik Hrvatske, Jakov Matunci se pismom obratio Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa s molbom da po uzoru na mnoge druge zemlje i hrvatske vlasti potaknu ustrojavanje hrvatskog tima.(Hina) xpp ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara