Na europskim cigaretama protupožarna oprema od 2011.

Na europskim cigaretama protupožarna oprema od 2011.

EUROPSKA komisija danas je objavila kako će industrija duhana od 2011. godine na cigarete morati ugrađivati protupožarne uređaje, javlja agencija AFP.

Riječ je o mehanizmu sastavljenom od dvije do tri trake, koje znatno usporavaju sagorijevanje, a na koncu i gase samu cigaretu. Na uvođenje ovakvih dodataka duhanskim proizvodima eurobirokrati su se odlučili da bi spriječili požare u zatvorenim prostorima, jer je istraživanjima utvrđeno da je neugašeni opušak glavni uzročnik požara u stanovima i kućama.

Istraživanja pokazuju da cigarete izazivaju nezanemariv broj požara, pa i smrtnih slučajeva

Iz nepotpunih podataka 14 članica EU-a razvidno je da su cigarete od 2005. do 2007. izazvale oko 11 tisuća požara, da je pritom smrtno stradalo 520 osoba te da je ozlijeđeno približno 1600 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadležni dužnosnici u Bruxellesu već su zatražili izradu standarda EU za rješavanje te problematike kako bi do 2011. godine tehnološke preinake imale pravno uporište, a takve promjene pozitivno su ocijenile sve članice EU.

Nove cigarete već na tržištima SAD-a, Kanade i Australije

Zanimljivo je da su tehnološki naprednije cigarete već plasirane na tržištima Kanade, Australije te u pojedinim saveznim državama SAD-a.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara