Na Europskom sudu za ljudska prava rasprava o Ljubljanskoj banci

NA EUROPSKOM sudu za ljudska prava u Strasbourgu održana je rasprava o tužbi hrvatskih štediša protiv Republike Slovenije zbog duga Ljubljanske banke.

Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava saslušalo je u srijedu u Strasbourgu sve strane uključene u postupak koji je troje hrvatskih štediša pokrenulo protiv Republike Slovenije zbog duga Ljubljanske banke.

Tijekom rasprave su predstavnici svih strana; odvjetnici oštećenih štediša, pravni predstavnici Republike Hrvatske i Republike Slovenije iznijeli svoja stajališta o predmetu, a šest je sudaca postavljalo pitanja.

Sudac iz Slovenije Boštjan M. Zupančič postavio je pitanje kamo je otišao položeni novac, a
predstavnici Slovenije odgovorili su da je dio tog novca uložen u hrvatske tvrtke i nije vraćen, a dio je završio u Narodnoj banci Jugoslavije.

Zastupnica hrvatske Vlade, Štefica Stažnik, rekla je da je Ljubljanska banka ulagala u tvrtke na području Republike Hrvatske u tadašnjim jugoslavenskim dinarima, dok je za devize sugerirala da su mogle završiti na računima inozemnih banaka koje je tada osnovala Ljubljanska banka.

Dvoje tužitelje umrlo tijekom procesa

Hrvatski državljani Ivo Kovačić, Marijan Mrkonjić i Dolores Golubović pokrenuli su prije deset godina postupak pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu protiv Republike Slovenije zbog kršenja prava na uživanje sredstava zamrznutih u Ljubljanskoj banci.
Dvoje od troje tužitelja nije dočekalo presudu - Ivo Kovačić i Dolores Golubović u međuvremenu su umrli.

Sedmeročlano vijeće Suda u Strasbourgu u studenome prošle godine odbacilo je njihovu tužbu, uz obrazloženje da su Ivo Kovačić i Marijan Mrkonjić u potpunosti isplaćeni 2005. na temelju odluke osječkoga Županijskog suda nakon prodaje nekretnina bivše Ljubljanske banke u tom gradu. Kad je riječ o zahtjevu Dolores Golubović, Europski je sud utvrdio da ona nije poduzela nikakve pravne korake u Hrvatskoj.

Nakon što je tužba odbačena, na zahtjev oštećenih štediša, odnosno njihovih nasljednika, Veliko je vijeće odlučilo razmotriti ovaj predmet.

J.Da.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara