Na Filipinima ubijen još jedan kanadski talac kojeg je u zatočeništvu držala islamistička skupina

Na Filipinima ubijen još jedan kanadski talac kojeg je u zatočeništvu držala islamistička skupina

Screenshot: YouTube

FILIPINSKA vlada potvrdila je da je na južnom otoku Jolu ubijen Kanađanin kojega je od rujna prošle godine islamistička skupina Abu Sayyaf držala kao taoca.  

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je u Torontu da je po svemu sudeći islamistička skupina Abu Sayyaf, bliska Al Kaidi, ubila i drugog kanadskog taoca u posljednjih nekoliko mjeseci.

"Oštro osuđujemo brutalno i besmisleno ubojstvo Roberta Halla, kanadskog državljanina kojega je Abu Sayyaf držao kao taoca u posljednjih devet mjeseci u pokrajini Sulu", rekao je filipinski predsjednik Benigno Aquino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Halla su u rujnu 2015. zajedno s još tri osobe oteli militanti iz luksuznog turističkog resorta na otoku Samalu, stotinjak kilometara istočno od otoka Jola. Kanađanin koji je otet zajedno s Hallom, John Ridsdel, pogubljen je u travnju, a Abu Sayyaf još uvijek drži u zatočeništvu jednog Norvežanina i jednu Filipinku.

Trudeau je rekao da su nedavni pokolj u američkom Orlandu i ubojstvo kanadskog taoca na Filipinima "tragičan podsjetnik svima nama da se činovi mržnje i nasilja ne smiju tolerirati u bilo kojem obliku".

Abu Sayyaf, koji djeluje na jugu uglavnom katoličkih Filipina, poznat je po otmicama i iznudama. Nakon otmice četvero ljudi na Samalu, Abu Sayyaf je zatražio otkupninu od milijardu pesosa (21,7 milijuna dolara) za oslobađanje svakog od talaca, a početkom ove godine otkupninu je smanjio na 300 milijuna pesosa. U preliminarnim obavještajnim izvješćima navodi se da je Hall ubijen u planinama nedaleko od grada Patikula na Jolu deset minuta nakon isteka roka za plaćanje otkupnine koji je postavila radikalna skupina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara