Na GP Bajakovo nema tzv. bijelog štrajka, štrajk na Macelju, Rupi i Pasjaku

NA MEĐUDRŽAVNOM graničnom prijelazu sa Srbijom i Crnom Gorom Bajakovo djelatnici Carine ne nalaze se u tzv. bijelom štrajku, izjavio je predstojnik Carinske ispostave Bajakovo Anto Antunović.

Razlog za nepristupanje za tzv. bijelom štrajku su ionako velike gužve na tom graničnom prijelazu koje su osobito izražene u srpnju, kada na godišnji odmor iz zapadnoeuropskih zemalja u Tursku putuju državljani te zemlje, rekao je Hini Antunović.

Prema njegovim riječima, radnim danom preko graničnog prijelaza Bajakovo prođe u oba smjera oko 12 tisuća putnika, oko tri tisuće osobnih vozila, oko 600 kamiona i 130 autobusa, a vikendom više, zbog čega se promet vikendima preusmjerava i na druge granične prijelaze. Vikendima prođe oko 33 tisuće putnike, sedam tisuća osobnih, 650 teretnih vozila te oko 150 autobusa.

Glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Miroslav Janić rekao je za Hinu kako raspolaže saznanjima da niti na preostalim graničnim prijelazima u Vukovarsko-srijemskoj županiji djelatnici carine nisu u tzv. bijelom štrajku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema dosadašnjim podacima, ni na ostalim graničnim prijelazima nema gužvi, bez obzira na štrajk carinika.

Više prometa na ulazu u Hrvatsku bilo je u Primirsko-goranskoj županiji na prijelazu Rupa jutros od 8 do 9,30 sati, ali policija procjenjuje da je riječ o uobičajenom povećanju prometa zbog dolaska turista. Tada je kolona na ulazu u Rupi bila dugačka do dva kilometra. Preko Pasjaka se ulazilo u dvije kolone.

Čekanje na Rupi i Pasjaku oko sat vremena

Na graničnim prijelazima Rupa i Pasjak čeka se od pola sata do najviše sat vremena, a u slučaju stvaranja većih gužvi po potrebi se otvara druga kolona kako bi se skratilo čekanje, izjavili su Hini policajci na Rupi.

Štrajk carinika na Macelju

Na graničnom prijelazu Macelju, gdje carinici sudjeluju u "bijelom štrajku", zbog detaljnijeg pregleda vozila prijepodne se ulazilo u četiri, odnosno pet traka, a intenzitet prometa smanjio se oko podneva, kad se ulazilo u dvije trake.

Najveće gužve, kako najavljuju na Macelju, očekuju se u kasnim popodnevnim i večernjim satima.

Carinici traže povećanje plaća za 20 posto, tvrdeći da njihovih 3.500 kuna prosječne plaće nisu na razini plaća ostalih državnih službi.

Ako Vlada ne ispuni sindikalne zahtjeve, carinici najavljuju štrajk bez vremenskog ograničenja, odnosno do ispunjenja zahtjeva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara