NA HAITIJU PROGLAŠENO IZVANREDNO STANJE; IMENOVAN NOVI ZAPOVJEDNIK POLICIJE, BLIZAK AMERIKANCIMA

AUPRINCE, 3. ožujka 2004. (Hina) Haićanski premijer Yvon Neptune objavio je u srijedu u glavnome gradu PortauPrinceu, da je uveo izvanredno stanje u cijeloj zemlji, kako "bi vratio mir i izbjegao nasilje".

Predsjednik vlade, blizak surdanik donedavnog predsjednika Jeana-Bertranda Aristidea koji je izbjegao u egzil, opravdao je odluku tvrdnjama da "brojne ilegalne skupine siju strah u prijestolnici uz lažni izgovor da pomažu policiju koju ustvari žele poniziti i demobilizirati".

Obnašatelj dužnosti predsjednika prema ustavu, predsjednik Vrhovnog suda Boniface Alexandre, imenovao je u srijedu novog zapovjednika policije. Za tu je dužnost odabran Leonce Charles, koji je zapovijedao haićanskim priobalnim stražama i godinama surađivao sa Sjedinjenim Državama u borbi protiv međunarodne trgovine drogom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prije nego li je u srijedu objavio da će položiti oružje, vođa pobunjenika Guy Philippe obznanio je svoju ambiciju da preuzme zapovjedništvo nad službama sigurnosti u zemlji.

SAD su odlučile drukčije davši Philippeu na znanje da mu ne kane povjeriti nikakvu političku ulogu u normalizaciji stanja na Haitiju, ocjenjuje agencija France-presse.

(Hina) xrt yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara