Na HIV se u Hrvatskoj testiralo samo jedan posto spolno aktivnih osoba

Na HIV se u Hrvatskoj testiralo samo jedan posto spolno aktivnih osoba

IAKO je u Hrvatskoj omogućeno anonimno i besplatno HIV-testiranje, u protekle se dvije godine na takav korak odlučilo tek 2.300 osoba, ili oko jedan posto svih spolno aktivnih osoba.

Prema dostupnim podacima o oboljelima u proteklih 20 godina, zna se da su HIV-om zaražena dva primatelja krvnih pripravaka, 14 hemofiličara, 52 intravenozna narkomana, 74 partnera HIV pozitivnih osoba, devetoro HIV pozitivnih majki, 142 promiskuitetna homoseksualca, dok je za 29 HIV pozitivne osobe put zaraze posve nepoznat.

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, lani je u nas registrirano novih 49 osoba zaraženih HIV-om, što je nezabilježeno u posljednjih dvadeset godina.

Najveći broj novozaraženih dolazi iz skupine promiskuitetnih homoseksualaca, a najveću skupinu zaraženih čine upravo homoseksualne osobe.

Istraživanje o spolnom ponašanju homoseksualaca, koje je u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo provela udruga za prava homoseksualaca Iskorak pokazalo je da su 40 posto novoregistriranih HIV pozitivnih slučajeva homoseksualci.

Istraživanje provedeno među 1.127 ispitanika pokazalo je da dobar dio njih ne upražnjava siguran seks, jer se čak 57 posto njih nije služilo kondomom pri posljednjem odnosu, a gotovo trećina je to obrazložila svojom procjenom da im kondom nije potreban.

U Hrvatskoj se oko 80 posto zaraze događa putem spolnog odnosa, od toga oko 60 posto homoseksualnim, a 40 posto heteroseksualnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o homoseksualcima, većina se zarazila u Hrvatskoj, a najviše zaraženih ima na području Zagreba i u priobalju.

U vezi prijenosa bolesti heteroseksualnim odnosom, zanimljivo je da je najveći broj zaraza "uvoznog podrijetla", jer zarazu uglavnom šire muškarci koji su dugo živjeli i radili u inozemstvu.

Najveći broj zaraženih HIV-om nalazi se u dobnoj skupini od 30. do 34. godine, homoseksualci su i biseksualci. Još uvijek ima više zaraženih muškaraca no žena, iako se u svijetu taj omjer ujednačava.

Iako službene statistike pokazuju da je Hrvatska još uvijek među zemljama u kojima je postotak HIV pozitivnih osoba relativno nizak, stručnjaci upozoravaju da je realna slika stanja lošija od statističke.

U svijetu je pak trenutačno HIV-om zaraženo 40,3 milijuna ljudi, od čega čak 2,3 milijuna djece mlađe od 15 godina. U proteklih dvadeset godina od HIV-a je umrlo više od 25 milijuna ljudi.

Samo lani zarazilo se pet milijuna ljudi, a umrlo ih je čak 3,2 milijuna. Najugroženiji predjeli svijeta su Afrika, Kina i Indija. Primjerice radi, u Botsvani je zaraženo oko 40 posto sveukupnog stanovništva.

Prema pesimističkim scenarijima stručnjaka sa svih strana svijeta, 2010. godine u svijetu će oko 100 milijuna ljudi biti zaraženo HIV-om.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara