Na hrvatskom Jadranu nema niti jedne crne točke

I ŠESTO ispitivanje sanitarne kakvoće mora hrvatskog Jadrana pokazalo je da, prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), na našoj obali nema niti jedne tzv. crne točke, odnosno plaže nepodobne za kupanje, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja.

Ispitivanje je provedeno tijekom druge polovice srpnja na 833 točke (plaže), prema hrvatskim standardima, koji su stroži od svjetskih (Uredba za mikrobiološke parametre).

Prema rezultatima toga ispitivanja, 98,6 posto ispitanih plaža ima čisto more, i to visoke kakvoće na 555 (66,4 posto) plaža, a podobno za kupanje je na 268 (32,2 posto) plaža.

Kakvoća mora ne zadovoljava kriterije hrvatske Uredbe o standardima kakvoće mora na deset plaža (1,4 posto ispitivanih plaža) - na po jednoj plaži u Primorsko-goranskoj, Šibensko-kninskoj i Istarskoj županiji; na dvjema u Splitsko-dalmatinskoj i na pet u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

To su: plaža Ika u Primorsko-goranskoj županiji, u Šibensko-kninskoj plaža u mjestu Skradin, u Istarskoj županiji plaža Molo u Umagu (Kordigar). U Splitsko-dalmatinskoj županiji kriterijima ne udvoljava plaža Gradac Drvenik D. Vala Market i plaža Podgora hotel Podgorka. U Dubovačko-neretvanskoj županiji riječ je o dvjema plažama u Dubrovniku - Zatonu (Velikom i Malom), plaži Konavle Molunat te dvjema na Mljetu (Prožura i Saplunara).

U priopćenju se navodi da su u Istarskoj županiji uzorci mora uzeti 21. srpnja u Umagu u uvala Slanik i na plaži AC "Ladin gaj" te u Rovinju-kolone i uvali sv. Pavao nisu udovoljavali kriterijima Uredbe, ali su naknadno izvršena ponovna ispitivanja, 23. srpnja, na istim tim točkama dala zadovoljavajuće rezultate.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara